Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms torsdag 14.02.2019

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Mildvær og regn høyt til fjells gir økt fare for naturlige våte flakskred. Unngå bratt terreng! I høyfjellet vil fersk fokksnø være skredproblemet.

Skredfarevurdering

Det ventes nedbør i form av regn opp til 700 moh, og naturlig utløste våte skred vil være utbredt. Over mildværsgrensa vil det dannes ustabile fokksnøflak i flere himmelretninger grunnet skiftende vindretning gjennom dagen.

Det er tidligere meldt om lag av kantkorn og begynnende kantkorn i snødekket. Disse har tidligere ikke vært aktive som skredproblem, men nå som lagene blir belastet av mye snø, kan disse svekkes og gå til brudd. Utbredelsen er imidlertid usikker.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 13. februar 2019

Snøoverflata er i endring med pågående vær. Tidligere denne uka er det kommet mye snø, stedvis inntil 70 cm iløpet av ett par dager. Kraftig vind fra SV gjør at det er store ansamlinger med fokksnø i Mye snø mandag og tirsdag, samt kraftig vind fra SV har akkumulert mye snø i NØ-vendte leheng.

Under mildværsskara fra mildværet 10. januar har det begynt å danne seg kantkorn.

Siden natt til tirsdag har det gått mange naturlig utløste skred i regionen. Onsdag formiddag er det meldt inn 2 naturlig utløste flakskred, str 1 og 2 i Senja-området. Tirsdag kveld rapporteres det om et str 1 skiløperutløst flakskred i Kvæfjord. Onsdag er det observert flere str 2 naturlig utløste flakskred i SØ-vendte leheng.

Onsdag formiddag er det klarvær i store deler av regionen. Tirsdag ble det meldt om stort snøfall og fersk vindtransportert snø mange steder i regionen.

Fjellvær

Onsdag 13. februar 2019

2-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 14. februar 2019

21 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Økende vind om formiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS