Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms tirsdag 12.02.2019

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Kraftig vindøkning vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

OPPDATERT tirsdag morgen kl. 08.30: Mye nedbør og vind natt til tirsdag og utover dagen danner ustabile fokksnøflak i mange heng. Naturlig utløste skred er sannsynlig. Bygevær kan gi lokale variasjoner i vind og nedbørsmengde, og på grunn av usikre værprognoser er utbredelsen av skredproblemet usikkert. Faren for naturlig utløste skred er ventet å avta utover kvelden.

Det finnes flere lag av kantkorn og begynnende kantkorn som kan utgjøre et problem der de er mest velutvikla og nå når det blir lastet inn mye snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 12. februar 2019

Snøoverflata er i endring med pågående vær. Før helgen besto snøoverflata mange steder av myk, vindpakka snø etter at det kom opp mot 30 cm nysnø onsdag/torsdag forrige uke. Fra før finnes det også hard, vindpakka snø og mange steder er det avblåst ned til skare.

Under mildværsskara fra mildværet 10. januar har det begynt å danne seg kantkorn.

Mandag gikk det flere, små naturlige utløste skred på veg i Sifjord på Senja. Natt til tirsdag er det også meldt om flere stengte veger pga. skred i regionen.

Mandag ble det meldt om en del vind og snøfokk i fjellene på Senja.

Fjellvær

Mandag 11. februar 2019

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 12. februar 2019

8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -13 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Lite lavtrykk like utenfor kysten, vindvarsel meget usikkert.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS