Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms fredag 25.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå bratt terreng med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Vind fra SØ vil fortsatt føre til ferske fokksnøflak i terrengformasjoner som samler snø og leheng mot NV. Det ventes at mye løs snø allerede har vært på flyttefot, og at omfanget av fersk fokksnø blir mindre. Det tar likevel tid før fokksnø stabiliseres i det kalde været. I noen heng vil det være lett å løse ut skred i fersk fokksnø, skred kan bli store (str 3). Eldre fokksnø har sannsynligvis stabilisert seg, men vær forsiktig i bratt terreng med fokksnø i andre himmelretninger.




Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 24. januar 2019

I helgen kom det en halv meter nysnø flere steder, og mandag og tirsdag kom det ytterligere 15 - 20 cm snø. Nysnøen bandt seg generelt godt til det gamle snødekket. Over skoggrensen har vind mange steder bundet snøen i myke flak. Under tregrensa for det meste ubundet løs snø. Stedvis kan det være avblåst ned til gammel mildværsskare på vindutsatte rygger og topper.

Under mildværsskaren fra mildværet 10. januar har det begynt å danne seg kantkorn, men de utgjør ikke noe problem per nå.

Torsdag morgen stedvis kuling fra Ø-SØ og kaldt pent vær. Det ble meldt om stedvis kraftig snøfokk onsdag.

Fjellvær

Torsdag 24. januar 2019

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fredag 25. januar 2019

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -20 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS