Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms søndag 20.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vind og nysnø kan gi ustabile forhold i mange bratte heng. Unngå leområde hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

OPPDATERT SØNDAG MORGEN KL. 09.45: Vinden tok seg opp lørdag kveld og vil ha fraktet tilgjengelig løs snø over i leområder. Skredproblemet kan nå ventes å være til stede i mange bratte heng, og det vil være lett for en skikjører å løse ut skred.

Nysnøflak fra fredag vil trenge noe tid på å stabilisere seg, og vind og en og annen snøbyge lørdag og søndag kan legge opp nye flak av nysnø og fokksnø i leområder. Det vil kunne være store lokale forskjeller. Endring i vindretning vil gi flere utsatte himmelretninger. Skred i fersk nysnø og fokksnø kan være lett å løse ut, men skredene blir neppe større enn middels store.





Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 20. januar 2019

Etter snøværet de siste dagene ligger det en del ubunden snø igjen, mest under skoggrensen, men også i mer vindskjermede formasjoner i fjellet. Der vinden har fått tak har den lagt opp myke flak av nysnø i leheng. Den nyeste snøen binder generelt godt til det gamle snødekket.


Ulike mildværsperioder har gitt skarelag i snødekket opptil ca 600 moh, og skarelaget er i ferd med å smuldre opp på grunn av kulde og bli til kantkorn.
Onsdag er det observert stor utbredelse av overflaterim på snøoverflaten og dette kan nå ligge gjemt under nysnøen.

Det er ikke registrert skredaktivitet siste tre døgn.

Fjellvær

Lørdag 19. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nord. -17 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 20. januar 2019

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS