Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 14.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sol og mildvær kan gi naturlig utløste våte skred. Det blir også lettere å påvirke svake lag. Skred kan bli store.

Skredfarevurdering

Klarvær og utstråling nattestid vil ha en stabiliserende effekt på snødekket på sikt og det vil være stor forskjell i faren for å løse ut skred gjennom døgnet.

Mildvær og sol kan føre til naturlig utløste våte løssnøskred, dette kan igjen påvirke lag dypere i snødekket og føre til større skred. Faren for dette øker utover dagen etterhvert som sola tar tak og temperaturen stiger. Siden mildvær og sol myker opp snøen blir det lettere for skiløper/scooter å påvirke svake lag dypere i snødekket. Vær spesielt oppmerksom i områder der snødekket er tynt eller mykt.




Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 13. april 2018

Det er generelt mye snø i regionen. Kraftig vind og snøfokk har tidligere gitt fokksnø i flere himmelretninger og på fjellet er det hardere fokksnø jo høyere man kommer. Sol og milde temperaturer fredag fukter snødekket høyt til fjells, dette gir skare på morgenen og slush på ettermiddagen.

I snødekket er det et vedvarende svakt lag av kantkorn med stor utbredelse. Laget har gitt færre faretegn den siste tiden og ligger mange steder dypt under flere lag med fokksnø.

I Gryllefjordbotn sin østvendte gryte har der gått et stort/svært stort skred i løpet av de siste dagene med rundt en kilometer bruddkant. Det er også observert svært mange mindre, våte løssnøskred. Det har generelt vært stor skredaktivitet de siste ukene med flere middels store naturlig utløste skred.

Det er en rask temperaturstigning fredag de fleste steder i Nordland og Troms.

Fjellvær

Fredag 13. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -4 °C til 5 °C på 1100 moh. Klarvær. Stedvis tynt høyt skydekke.

Lørdag 14. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørvest, endring til bris fra nordøst om kvelden. -6 °C til 2 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS