Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 11.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fjernutløsning er mulig. Fokksnø i høyden kan også gi skred.

Skredfarevurdering

Nysnøflak og fokksnøflak stabiliseres gradvis, men noen steder kan det fortsatt være lett å løse ut skred i disse.

Et vedvarende svakt lag av kantkorn er fremdeles tilstede i snødekket. Stedene hvor skred kan løses ut er færre, men konsekvensene av å løse ut skred her er store. Det kan være vanskelig å bedømme hvor skredfaren er størst. Drønnlyder kan oppleves sjeldnere og mer avdempet enn tidligere. Dette er fordi laget ligger dypt i snødekket mange steder. Vær oppmerksom i områder der snødekket er tynt eller mykt, her er det lettest å løse ut skred og skredene kan bli store. Fjernutløsning er fortsatt mulig.
Solpåvirkning i sørvendte heng kan medføre naturlig utløste skred. Våte skred kan og utløses i lavlandet på grunn av mildvær.
Ferdsel i fjellet krever fremdeles både kunnskap og konservative veivalg i terrenget.



Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 10. april 2018

Det er generelt mye snø i regionen. I helgen kom det spesielt mye snø på Senja, opp til 40 cm lokalt. Kraftig vind og snøfokk har gitt fokksnø i flere himmelretninger og på fjellet er det hardere fokksnø jo høyere man kommer. Sola har begynt å påvirke snødekke mange steder og det dannes skare på snøoverflaten om natta ved klarvær. I lavlandet fuktes snødekket på dagen også pga høye temperaturer.

I snødekket er det et vedvarende svakt lag av kantkorn med stor utbredelse. Laget har gitt færre faretegn den siste tiden og ligger mange steder dypt under flere lag med fokksnø.

Natt til mandag gikk det skred over vei mot Flakstadvåg på Senja. Lørdag morgen gikk det 3 skred på vei på Senja; i Kaperdalen og Sifjordbotn. Det er og observert et tørt flakskred str 2 i et brattheng på Oksen ved Brøstadbotn. Dette ble fjernutløst på 150 meters avstand.

Lørdag er det observert drønn med forplantning over et større område på Børingsfjellet sør for Finnsnes, og på Senja er det meldt om stort snøfall. Det er observert ferske sprekker og fersk vindtransportert snø ved Finnfjordeidet lørdag.

Fjellvær

Tirsdag 10. april 2018

3-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 11. april 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS