Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms søndag 08.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Skred løses lettest ut der snødekket er tynt og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning fra slakere terreng er mulig.

Skredfarevurdering

Nysnø i kombinasjon med vind vil frakte tilgjenglig snø og danne ustabile ferske fokksnøflak i leområder. Endring i vindretning gjennom dagen vil kunne føre til flakdannelse i flere himmelretninger. Eldre nysnøflak og fokksnøflak stabiliseres gradvis, men noen steder kan det fortsatt være lett å løse ut skred i disse.

Aktive vedvarende svake lag er tilstede nede i snødekket. Der snødekket er tynt eller mykt er det mulig å løse ut store skred på disse lagene. Fjernutløsning av skred på lang avstand er også mulig.

Hvis sola kommer fram, kan det gå naturlig utløste løssnøskred i bratte solvendte fjellsider.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 7. april 2018

Det er generelt mye snø i regionen, mye av dette kom iløpet av påsken og tiden rett etter påske. Siden fredag er det stedvis kommet 20-30 cm nysnø på Senja.

Det er lokale variasjoner og ujevn snøfordeling i regionen. Ulike vindretninger og lokale effekter gjør at fokksnø kan finnes i alle himmelretninger. Sola har begynt å påvirke snødekke mange steder og det dannes skare på snøoverflaten om natta ved klarvær.

I snødekket er det et vedvarende svakt lag av kantkorn med stor utbredelse. Laget har gitt mye drønn med stor bruddforplantning den siste tiden, særlig i skogen.

Det har vært stor skredaktivitet i regionen den siste tiden, både naturlig utløst og fjernutløst av skiløpere. Skred er observert både i skogen og på fjellet. Tirsdag ble et flakskred str 2 utløst i et sørvendt brattheng ved Spanstind i Lavangen. Skredet var trolig skiløperutløst. Lørdag morgen gikk det 3 skred på vei på Senja; i Kaperdalen og Sifjordbotn.

Lørdag er det observert drønn med forplantning over et større område på Børingsfjellet sør for Finnsnes, og på Senja er det meldt om stort snøfall siste døgn.

Fjellvær

Lørdag 7. april 2018

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 8. april 2018

4-7 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Skiftende vindretning først på dagen. Tilskying mot kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS