Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 21.03.2018

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Vindøkning gir betydelig snøtransport inn i leheng som kan legge seg over svake lag. Naturlig utløste og fjernutløste skred er mulig. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Det er krevende forhold i fjellet nå. Påfyll av ny nedbør i kombinasjon med kraftig vind vil føre til ytterligere pålagring på snødekket. Skredfaren vil trolig øke til kortvarig faregrad 4. Vedvarende svake lag med nedføyka overflaterim eller kantkorn nede i snødekket gjør at fjernutløsning er mulig og skred kan bli store. Naturlig utløste skred kan forekomme og disse kan nå ned til vei.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 20. mars 2018

Det er lokale variasjoner og ujevn snøfordeling. Snøbyger siste døgn har i høyden dannet ferske fokksnøflak av varierende tykkelse og hardhet i leområder. Noen områder er mer avblåst, mange steder ned til gammel skare.

Det finnes ubunden snø tilgjengelig under skoggrensen og i vindbeskyttede partier på fjellet.

Fokksnøflak dannet tidligere har stedvis lagt seg over glatt skare, spesielt i sørvendte sider, og andre plasser over svakt lag med kantkorn.

Det finnes også flere vedvarende svake lag av kantkorn nede i snødekket, men disse er de fleste steder beskyttet av hard overliggende snø og islag.

Det er observert mange skred i regionen de siste dagene, både naturlig utløst og fjernutløst. På Senja ble et flakskred med bruddkant på 300 meter fjernutløst på ca 400 meters avstand, mandag ettermiddag.
Natt til søndag gikk det et naturlig utløst lite skred på Senja som nådde vei.
Søndag ble et testheng fjernutløst av 3 skiløpere ved Keipen på Senja.

Natt til mandag er det registrert 25 cm nysnø på Senja. Det er generelt registrert mange drønn og skytende sprekker i regionen de siste dagene.
Søndag er det registrert drønn og fersk vindtransportert snø i Kvæfjordområdet
På Finnsnes er det observert fersk vindtransportert snø mandag, og ved Keipen (Senja) er det registrert ferske sprekker.

Fjellvær

Tirsdag 20. mars 2018

1 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -19 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 21. mars 2018

6-10 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra vest natt til onsdag. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS