Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms tirsdag 06.02.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø i høyden, ellers stabile forhold.

Skredfarevurdering

Mildvær mandag har trolig ødelagt mye av overflaterimet i lavlandet. Nysnø mandag kan føre til ferske ustabile fokksnøflak i høyden, dette gjelder særlig i områder med nedføyka overflaterim.

Når det gjelder kantkornlagene nede i snødekket er nysnømengdene foreløpig mest sannsynlig for små til å kunne påvirke og skape større aktivitet i disse.

Synkende temperatur og bris fra sør-sørøst tirsdag ventes ikke å endre skredfaren da det ikke er meldt om betydelig mengder nysnø.

Skredfaren ventes som 2 - moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 5. februar 2018

I høyden er snøoverflaten vindpåvirket og består av kompakte harde fokksnøflak og skare.I mer beskyttede områder i og rundt skoggrensen kan det finnes litt ubunden snø tilgjengelig for vindtransport. Overflaterim er utbredt på grunn av lave temperaturer den siste tiden.

Rygger og oppstikkende partier er generelt avblåst.

Observasjoner tilsier at det er utviklet kantkornlag under skarelag nede i snødekket. Men dette er de fleste steder beskyttet av overliggende snø slik at det krever stor tilleggsbelastning for å påvirkes.

Disse vedvarende svake lagene utgjør pr. idag ingen fare. Overflaterim vil heller ikke utgjøre noen potensiell fare før det evt. snør eller føyker ned.



Søndag er det observert et lite skred i et brattheng ved Keipen på Senja. Dette er trolig fjernutløst av en skiløper.
Et skred str 3 er observert i nærheten av Finnsnes søndag

Mandag formiddag er det relativt mildt i regionen, Harstad målestasjon (45 moh) har 4 plussgrader, Kistefjell målestasjon (928 moh) har 4 minusgrader

Fjellvær

Mandag 5. februar 2018

1-5 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sørvest. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 6. februar 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS