Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 20.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det kan finnes lommer med vedvarende svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Fokksnøflakene i høyden har bygget seg opp med kraftig vind fra sørlig retning. Større flak er vanskelige å løse ut og antas å kun være mulig ved stor tilleggsbelastning. Det ventes lite snøtransport og ferske fokksnøflak vil være lite utbredt.

Det finnes svake lag av overflaterim og kantkorn i snødekket. Det vil generelt være vanskelig å påvirke lagene og løse ut skred siden lagene ligger under hard skare og fokksnø.

På grunn av et lagdelt snødekke med flere ulike svake lag vurderes skredfaren til 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 19. januar 2018

Vinden har stått på fra sør og øst og dannet harde fokksnøflak i fjellet. Det har ikke kommet noe nedbør av betydning siden midten av forrige uke og nå er det lite løs snø tilgjengelig for transport. Snøoverflaten er nå stort sett hard og bærende. I lavlandet, opp til 400 moh, er snødekket stort sett stabilt og smelteomvandlet. Snøen er vindherjet og ligger ujevnt fordelt i terrenget.

Tidligere observerte svake lag av overflaterim kan finnes i alle himmelretninger mellom 400 - 600 moh. Laget med overflaterim ligger under et lokk av regnskare og hard fokksnø og er vanskelig å påvirke. Under overflaterimet er det også observert kantkorn. Utbredelsen av rim er ofte vanskelig å kartlegge, det kan være store lokale variasjoner.

Det er ikke observert noen skredaktivitet den siste tiden.

Fjellvær

Fredag 19. januar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -15 °C til -9 °C på 1100 moh. Klarvær.

Lørdag 20. januar 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS