Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms tirsdag 16.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Noen steder kan fokksnøen ligge over et svakt lag av overflaterim, vær obs der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Kraftig vind kan danne tynne, ferske fokksnøflak i høyden. Fokksnøen fra forrige uke ligger under regnskare, ivertfall opp til et visst høyde nivå og anses som stabilt nå.

Det finnes et svakt lag av overflaterim og kantkorn i snødekket. Det vil generelt være vanskelig å løse ut skred i dette laget siden den ligger under skare og fokksnø, men der snødekket er tynt eller ved større tilleggsbelastning som for eksempel en gruppe skikjørere eller en snøskuter, vil det være mulig å løse ut skred på dette laget.

Skredfaren vurderes til 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. januar 2018

Mildvær og regn har gitt en glasert snøoverflate med regnskare på toppen og fokksnø under. I lavlandet, opp til 400 moh, er snødekket stort sett stabilt og smelteomvandlet. Snøen ligger generelt sett ujevnt fordelt i terrenget.


Tidligere observerte svake lag av overflaterim. Observasjoner fra Harstad torsdag viser at dette laget fremdeles er tilstede i snødekket, i alle himmelretninger mellom 400 - 600 moh. Laget med overflaterim ligger under et lokk av regnskare og hard fokksnø, og det er vanskelig å påvirke. Observasjon fra Lenvik lørdag bekrefter dette. Under overflaterimet er det også observert kantkorn. En observasjon fra Kvittind, nordøst i regionen, finner ikke dette laget, så det er store lokale variasjoner.

Lørdag ble det observert et skavlbrudd ved Kvittind, nordøst i regionen.

Fjellvær

Mandag 15. januar 2018

Oppholdsvær. Sterk kuling fra sør. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 16. januar 2018

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -10 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS