Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms fredag 01.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fjernutløsning av skred er mulig.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra sør vil gi pålagring av fersk fokksnø som vil trenge tid til å stabilisere seg. Det er fortsatt lett å løse ut skred i fokksnøen de steder hvor denne fokksnøen har lagt seg. Etter hvert vil det komme inn mer nedbør utsatte steder men roligere vindforhold. Mildere temperaturer utover kvelden vil virke stabiliserende på fokksnøen. Det finnes også vedvarende svake lag av kantkorn mest utbredt rundt og under tregrensa som er med på å styre skredfaren.
Skredfaren vurderes til faregrad 2-moderat for regionen som helhet.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 30. november 2017

De siste dagene har det kommet 25-40 cm snø utsatte steder, og det ligger fortsatt løssnø tilgjengelig for vindtransport. Det er variasjoner i regionen på snømengder med mest snø i kystnære områder. Det gamle snødekket består av skare og smelteformer ned til bunn. Høyere opp i fjellet er snødekket mer lagdelt og vindpåvirket med mye avblåste partier.

Fokksnø over løs ubundet snø fra siste snøfall. Lave temperaturer gjør at dette trenger tid for å stabilisere seg. Kantkorn og begynnende kantkorn under skarelag både under og over tregrensen. Lave temperaturer gjør at dette laget har gode vilkår for videre vekst.

Det er ikke observert skredaktivitet de siste 3 døgn.

Det er observert en del drønn i snødekket under tregrensen de 3 siste dagene.

Fjellvær

Fredag 1. desember 2017

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS