Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 30.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fersk fokksnø. Unngå også områder der snødekket over svakt lag er tynt, eksempelvis nær rygger og på konvekse terrengformasjoner.

Skredfarevurdering

Fortsatt mye vær fra vest gir utfordrende skredforhold. Snøvær og stor vindtransport første del av dagen gir ustabile fokksnøflak i lesider. Det er fort gjort for skikjørere å løse ut skred under slike forhold!
Det gamle og nå relativt våte snødekket, antas å være ganske dødt med lite spenninger igjen. Det er usikkerheter på tilstanden til kantkornlaget som tidligere har laget ugang i regionen etter mildværet denne uka, men fram til vi får bekreftelse/avkreftelse på dens tilstand, så må vi anta at den er i live, da trolig over 700 moh.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 29. mars 2019

Torsdag denne uka kom det inn et skikkelig mildvær med mye regn (over 70mm) opptil 1000 moh med dels kraftig vind fra vest. Før ukas mildvær var snøoverflata preget av mye vind i fjellet med harde fokksnøflak og stedvis også gammel mildværsskare som er blåst fram. Det er relativt lite snø ute ved kysten, men mer i østlige deler av regionen. Fredag har temperaturen gått ned og det snør og blåser over skogggrensa.

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn i de fleste himmelretninger. Laget har vist seg å gå lett til brudd og ha god bruddforplantningsevne, men ligger mange steder begravd under harde fokksnøflak som gjør at laget er vanskelig å påvirke. Laget var mest fremtredende rundt skoggrensen. Status på kantkornlaget etter mildværet på torsdag er usikkert pr nå.

Det er onsdag rapportert om noen skred i renneformasjoner i Bjærangsfjorden, men ingen ferske observasjoner av snøskred etter uværet torsdag.

På fredag er temperaturen gått ned og nedbøren kommer i hovedsak som snø i kombinasjon med sterk vestlig vind.

Fjellvær

Fredag 29. mars 2019

35 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Storm fra vest. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 30. mars 2019

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS