Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 17.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Fare for overflaterim som snør ned. Dette kan gi lokalt ustabile forhold.

Skredfarevurdering

I de områdene som får mest påfyll, blant annet Rana og Lurøy, vil vind i kombinasjon med litt nedbør legge opp ferske nysnøflak i NØ-SV vendte leområder. På grunn av klarvær og lave temperaturer de siste dagene kan det være fare for at nysnøflak legger seg oppå nedføyka rim. Utvis stor varsomhet der dette er tilfelle og følg med på alarmtegn som drønn og oppsprekking.
Bygeaktivitet den siste tiden gjør at det er store lokale forskjeller og fokksnø fins i form av dårlig binding til det gamle snødekket og sjikt i fokksnøen.

Det gamle snødekket har vedvarende svake lag over skoggrensen, men disse er nå vanskelig å påvirke. Ellers er det gamle snødekket stabilt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 16. januar 2019

Det er godt med snø i regionen, og iløpet av de tre siste dagene er det kommet inntil 15 cm nysnø, mest i Beiarn og Gildeskål. Det er store lokale variasjoner i regionen grunnet bygeaktivitet den siste tiden. Under skoggrensa ligger det litt tørr løssnø oppå det gamle skarelaget, imens snødekket over skoggrensa veklser mellom avblåst mildværskare, løs snø og fokksnø. Det er mest fokksnø i østvendte leformasjoner.

Det er fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn mot bakken, men det ventes at disse er avlåst av overliggende skarelag eller fokksnø. En observasjon fra Rana viser begynnende kantkorndannelse over og under juleskaren. Kantkorn under skarelag er avlåst, men kantkornlag over skaren vil kunne videreutvikle seg til et vedvarende svakt lag under gunstige vekstforhold som lave temperaturer og klarvær. Vær oppmerksom på alarmtegn som drønn.

Det er ikke observert skredaktivitet de siste 3 døgn i regionen.

Det har vært lave temperaturer og klarvær de siste dagene i regionen, og overflaterim dannes på snøoverflaten.

Fjellvær

Onsdag 16. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -19 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør stort sett bare på kysten.

Torsdag 17. januar 2019

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -17 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør og vind vesentlig i ytre strøk i sør.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS