Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 29.12.2018

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind i kombinasjon med stor pålagring av snø gjør at situasjonen er krevende! Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Det er mye snø fjellet i regionen nå, og i utsatte strøk ventes betydelige mengder nysnø over skoggrensa i kombinasjon med sterk vind, og skredfaren øker til 4- stor lørdag. Skiftende vindretning gjennom dagen gjør at det vil legge seg ferske fokksnøflak i mange himmelretninger. Det vil særlig være stor skredfare i områder der fokksnøen ligger oppå nedføyka kantkorn og/eller overflaterim.

Under snøgrensa (ca 500 moh) kan det være fare for våte snøskred i forbindelse med regn på snødekket.

Situasjonen er krevende og det forventes naturlig utløste skred!





Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Våt snø (løssnøskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 28. desember 2018

Det er mye nysnø i regionen og i løpet av de siste tre dagene er det kommet inntil 40 cm, mest i indre strøk. Det har vært bygevær og vind over skoggrensa og det ligger mye vindtransportert snø i Ø-SØ-vendte leformasjoner i høyden.

Under skoggrensa er snøoverflata myk og fuktig som følge av regnvær i lavlandet de siste dagene.

Lave temperaturer før snøfall rett etter jul har dannet overflaterim i regionen. Utbredelse av dette er noe usikkert.

Fredag formiddag er det meldt om skred mot vei (Fv452 Kvitrona - Oldra) i Glomfjord.

I Rana er det observert fersk vindtransportert snø, drønn og skytende sprekker

Fra ca 800 moh er det begynnende kantkornutvikling mellom den gamle smelteomvandlete snøen og snødrysset før jul. Observasjoner fra sørlige deler av regionen viser at snødekket helt opp til 600 er gjennomfuktet og at kantkornlaget opp til dette høydeintervallet ikke er aktivt lengre.

Fjellvær

Fredag 28. desember 2018

8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør om kvelden.

Lørdag 29. desember 2018

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Betydelig lavere temperatur om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS