Snøskredvarsel for Svartisen lørdag 08.12.2018

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig der det ligger ferske fokksnøflak i høyden, ellers stabile forhold.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Nysnø- og fokksnøflak fra tidligere i uka får tid til å stabilisere seg. Men vindøkning fra S-Ø vil utover lørdagen flytte på deler av løssnøen fra foregående dager, dette ventes å føre til dannelse av ferske fokksnøflak i renner og leformasjoner mot NV over tregrensa. Det kan utsatte steder være lett å løse ut skred av str. 1-2 for en skiløper/skuter. Størrelse på evt. skred øker med mengde av tilgjengelig løssnø og vindstyrke. Der snøen ikke er vindpåvirket vil skredfaren være lavere. Husk at tidlig på sesongen kan selv små skred få konsekvenser pga mye oppstikkende steiner.
Siste par dager har det kommet en god del nysnø i regionen og snøgrensen er nå ved havnivå. Det er store variasjoner i nysnømengde, men generelt er det mer snø i ytre enn indre deler av regionen. Det rapporteres flere steder om mye løs snø som vil være tilgjengelig for vindtransport. I høyfjellet ligger det en såle av i stor grad smelteomvandlet skaresnø, spesielt i renner og søkk i terrenget.
0 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra øst.
-14 °C til -8 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 3 nedbør mm i døgnet.
Liten kuling fra sørøst.
-11 °C til -6 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 100 moh.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Svartisen / RANA

Snø

08.12.2018 kl. 09:46

347 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 8 Av:  Vær Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  Løs og ubundet snø i skogen ca 400moh her
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  SV vendt side
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  Ser mot ei østvendt side
Bilde Av Faretegn
Bilde 5 av 8 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  Ferske elg spor igjenn fokka
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  Myke fokksnøflak i v eksp. 600moh
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  Bilde tatt i Utskarpen nå i morges, 15-20cm der
Bilde Av Snøprofil
Bilde 8 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

2 Moderat Det er begynt å flyttes på snø i høyden, og det blir dannet myke fokksnøflak i lesider nå. På indre deler av regionen er det kanskje så lite snø tilgjengelig for transport at skred str2 er lite sannsynlig. Men på ytre deler kom det i høyden 30-40cm snø så er kan vi nok få str 2 skred i enkelte lesider. Så vi har tilstrekkelig pålagring og antageligvis nok mange utsatte heng til at fg2 for regionen er rett. Uten nytt påfyll vil fokksnøflak stabilisere seg. Gravde snøprofil i en leside, her lå det gammel snø fra tidligere i høst, virket som det var begynt å danne seg litt kant mellom dette snølaget og ferskvare. Dette er ikke et skredproblem nå, men må nok følges litt med på utover vinteren Varslet faregrad er riktig Varslet fg og skredproblem stemmer

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Notater

Vær

Ikke nedbør -2 °C fra SØ ↖ 100% skyer Siste døgn har det ikke kommet noe nedbør, lite eller ingen vind. Temperaturer på minussida. Idag litt stigende temperatur, litt trekk fra S/SØ, overskyet

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Liten tilleggsbelastning Mulig 1 - Små Noen bratte heng SV, V, NV over 500 moh

Snødekke

17 cm totalt Lett snøfokk 15 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Veldig store forskjeller, i skogen ligger det ca 15-20 cm løs ubundet snø rett oppå moder jord. Over skogen er det mest snø i forseglinger og bak rygger. Tynnere på rygger og knauser. Det er også begynt å bli litt fokksnøflak med hardhet fra 1f-p i høyden. Det ser ut som det har kommet mere snø utover mot kysten. Snøgrense ligger ved havnivå helt ut til kysten i sørlig del av regionen

ObsID: 170517

Svartisen / RANA

Snø

07.12.2018 kl. 10:12

3 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps

Vær

Ikke nedbør -6 °C 0 m/s 10% skyer

ObsID: 170405

Svartisen / RANA

Snø

06.12.2018 kl. 19:11

46 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps

Skredfarevurdering

2 Moderat I sørlig del av regionen er det nå tildels mye snø tilgjengelig for transport i høyden. På formiddagen torsdag blåste det det fra S/ SV så det kan forventes at det har dannet seg myke fokksnøflak i lesider. Gunstig temperatur og ikke nytt påfyll av snø, gjør at eventuelle fokksnøflak stabiliserer seg relativt raskt. Men det er fortsatt løs snø tilgjengelig for transport i høyden og ved vindøkning/ dreining av vind kan det bli ny pålagring i lesider, og nye fokksnøflak kan dannes. Varslet faregrad er riktig Faregrad og skredproblem stemmer bra for regionen.

Vær

Snø -3 °C 100% skyer

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Liten tilleggsbelastning Mulig 1 - Små Noen bratte heng NØ, Ø, SØ over 500 moh

Snødekke

16 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Ved parkering for reingardslitinden, ca 16cm snødybde. Det er lokale store variasjoner på snømengde akkurat nå i regionen. Ved vakkerjordvatna 400moh i Rødøy kommune, kom det natt til torsdag 30cm snø. Snøgrense ligger pr idag ved havnivå helt ut til kysten.

ObsID: 170342

Svartisen / BEIARN

Snø

06.12.2018 kl. 13:00

612 moh

DagTheodor@SVV (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  DagTheodor@SVV Kommentar:  Leheng mot NØ.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  DagTheodor@SVV Kommentar:  Temperaturprofil i samme hull

Skredfarevurdering

1 Liten Lite snø i lavlandet, spesielt i ytre strøk. Noe mer innover og i høyden. Kommet ca 10 cm i natt som er lite vindpåvirket. Kan løse ut små flak i leheng, men bindingene virker foreløpig ikke sterke nok til at det blir noe størrelse på de. Har svake bindinger i fokksnøen som skredproblem, men den myke snøen kan også gli på underliggende hard og glatt overflate. Ut i fra snømengde, utbredelse og skredstørrelse er faregrad vurdert til 1. Mye snø å flytte på om det kommer vind, som også vil styrke bindingene slik at faregraden fort kan endre seg.

Skredaktivitet

6. des. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Liten tilleggsbelastning Mulig 1 - Små Få bratte heng N, NØ, Ø over 400 moh Kunne tråkke ut små flak i leformasjoner, men snøen så myk at det foreløpig ikke vikrker som et stort problem.

Snødekke

25 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr På flat mark ca 25 cm med snø, gjerne uten gammel snø under. I kupert terreng og leheng kan det være eldre snø i bunn, se snøprofil.

ObsID: 170310

Svartisen / BEIARN

Snø

06.12.2018 kl. 11:33

599 moh

DagTheodor@SVV (*****)

Vær

Snø -3 °C 4 m/s fra SV ↗ 99% skyer Ser ut til å ha snødd 5-10 cm siste døgn. -1 grad i Misvær, ved havnivå.

ObsID: 170258

Svartisen / RANA

Snø

06.12.2018 kl. 08:17

3 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Bilde tatt i Utskarpen i dag, 10-15cm snø kommet siste døgn.

Vær

Snø 0 °C 4 m/s fra SV ↗ 100% skyer Siste døgn har det snødd lett. Økende vind fra SV nå på morgenen, temperatur rundt 0 grader (Mo i Rana)

Snødekke

6 cm totalt Ikke snøfokk 5 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Våt løssnø Fuktig Det har kommet litt påfyll av snø i regionen, med lokale forskjeller. Det som har kommet er her fuktig (M) ihvertfall opp til 50moh. I sørlig del av regionen har vi nå en snøgrense til havnivå helt ut til kysten.

ObsID: 170227

Svartisen / RANA

Snø

05.12.2018 kl. 08:55

3 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps

Vær

Ikke nedbør 0 °C 0 m/s 50% skyer I dag er det nå overskyet og lite eller ingen vind, temperatur rundt 0, det har kommet litt snø helt ned til havnivå i natt. Igår tirsdag kom det nedbør som sludd i lavlandet og som snø over mildværsgrense, lite vind. Det ble overskyet og ingen nedbør på ettermiddag og kveld.(Mo i Rana)

Snødekke

2 cm totalt 1 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Fuktig Det er nok store lokale forskjeller på nysnømengde i regionen. Det ser ut som det kan ha kommet litt mere på ytre del av regionen.Vi har en nysnøgrense ved havnivå helt ut til kysten idag.

ObsID: 170109
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.