Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 11.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Svake lag kan føre til middels store skred. Fjernutløsning er mulig. Sol og mildvær kan gi naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Sola tar godt i sørsider og med gradvis temperaturstigning vil våte skred kunne løsne av seg selv. Dette kan påvirke lag dypere i snødekket og føre til større skred. Dette er avhengig av hvor mildt det blir og hvor godt sola får tak.
Fokksnøen stabiliserer seg gradvis både i ytre og indre deler av regionen, men skredproblemet er fremdeles tilstede.

Vedvarende svakt lag av kantkorn er fortsatt aktivt. Siden laget flere steder ligger dypt under fokksnø er det færre steder hvor laget kan påvirkes, men det kan skje, og skredene kan bli store! Fravær av faretegn som ferske skred, drønn og skytende sprekker betyr ikke trygge forhold, men indikerer gradvis stabilisering.

Snødekket er komplekst og det er usikkerhet rundt hvordan mildvær og sol vil påvirke svake lag. Ferdsel i fjellet krever både kunnskap og konservative veivalg i terrenget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 10. april 2018

Det er godt med snø i regionen, men stor forskjell på indre og ytre strøk. Lørdag kom det 30 cm snø i ytre strøk og 10 cm snø i indre strøk. Det har vært mye vind og snøfokk overalt. Over skoggrensa ligger det fokksnøflak av varierende hardhet. Mer vindpåvirket jo høyere man er på fjellet. På knauser er det stedvis avblåst til mildværsskare. I vindskjermede områder er det fremdeles mye tørr løssnø.

I sør tar sola godt, også i høyden, skare på morgenen og slush på ettermiddagen.

Vedvarende svake lag av kantkorn etter kuldeperioden februar - mars finnes flere steder over og under skarelag. Dette er bekreftet iform av drønn i snødekket. En observasjon fra Beiarn viser nedføyka overflaterim, men utbredelse av dette er usikkert på grunn av sterk vind torsdag.

Det har vært stor skredaktivitet de siste ukene med flere middels store naturlig utløste skred. I naboregionen Helgeland er det søndag observert et flakskred str 2 i et brattheng som trolig er naturlig utløst.

Fuktig fokksnø og solskare opp til 900 moh observert tirsdag.

Fjellvær

Tirsdag 10. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra vest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Klarvær.

Onsdag 11. april 2018

Oppholdsvær. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS