Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 10.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Skredfaren vil oppleves svært forskjellig i ytre og indre del av regionen. I ytre del av regionen hvor fokksnøen ligger over skarelag er det fremdeles lett å løse ut skred. I indre strøk har fokksnøen stort sett stabilisert seg og faren for å løse ut skred her er mindre.

Vedvarende svakt lag av kantkorn er fortsatt aktivt. Siden laget flere steder ligger dypt under fokksnø er det færre steder hvor laget kan påvirkes, men det kan skje, og skredene kan bli store! Fravær av faretegn som ferske skred, drønn og skytende sprekker betyr ikke trygge forhold, men indikerer gradvis stabilisering.

Sola tar godt i sørsider og her kan det gå våte naturlig utløste skred.

Husk at skispor i et heng ikke er noen garanti for at det er trygt. Ferdsel i fjellet krever fremdeles både kunnskap og konservative veivalg i terrenget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Våt snø (løssnøskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 9. april 2018

Det er godt med snø i regionen, men stor forskjell på indre og ytre strøk. Lørdag kom det 30 cm snø i ytre strøk og 10 cm snø i indre strøk. Det har vært mye vind og snøfokk overalt. Over skoggrensa ligger det fokksnøflak av varierende hardhet. Mer vindpåvirket jo høyere man er på fjellet. På knauser er det stedvis avblåst til mildværsskare. I vindskjermede områder er det mye tørr løssnø.

Det er dannet solskare i sørsider.

Vedvarende svake lag av kantkorn etter kuldeperioden februar - mars finnes flere steder over og under skarelag. Dette er bekreftet iform av drønn i snødekket. En observasjon fra Beiarn viser nedføyka overflaterim, men utbredelse av dette er usikkert på grunn av sterk vind torsdag.

Det har vært stor skredaktivitet de siste ukene med flere middels store naturlig utløste skred. I naboregionen Helgeland er det søndag observert et flakskred str 2 i et brattheng som trolig er naturlig utløst.

Ved Storforshei er det observert at snødekket opp til ca 250 moh er fuktig med gradvis overgang til tørr vindpåvirket snø over 500 moh.
Mandag formiddag er det oppholdsvær og sol.

Fjellvær

Mandag 9. april 2018

2-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 10. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra vest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS