Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 11.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold men vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes lommer med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Vind fra Ø-SØ tidligere i uka har lokalt ført til pålagring av tynne flak med fokksnø i leområder. Denne fokksnøen stabiliseres gradvis og er nå generelt vanskelig å løse ut de fleste steder. Det kan komme noe cm med nysnø, men lite vind gjør at vi ikke forventer nye flakdannelser av betydning.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 10. mars 2018

Siste snøfall av betydning var 24.feb. I skogen er det fortsatt løs snø, men over skoggrensa er snøoverflaten mer variert etter perioder med kraftig vind fra Ø-SØ. I områder hvor vinden har tatt tak er det stort sett fokksnø med ulik hardhet, og stedvis avblåst skare. I skjermede formasjoner og terreng i le for østavind finnes løs snø også over skoggrensa.

Noen steder ble det observert rim nær overflaten før siste snøfall, dette kan svært lokalt utgjøre et vedvarende svakt lag under fokksnøflak. Kaldt vær har ført til vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket, men de anses ikke som et problem nå.

Fjellvær

Lørdag 10. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -18 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet. Nedbør bare i grenstraktene.

Søndag 11. mars 2018

0-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør. -19 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS