Snøskredvarsel for Svartisen onsdag 22.03.2017

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Større skred er vanskelig å løse ut, men kan forekomme ved stor tilleggsbelastning.

Skredfarevurdering

Skredproblemet i regionen er fokksnøflak. Kraftig vind utover ettermiddagen og litt nysnø, vil opprettholde faren for ferske ustabile fokksnøflak over tregrensen. Særlig i N- og Ø-vendte heng. Pågående innlasting vil bygge opp større og hardere flak. Samtidig vil det svake laget av nysnø under fokksnøflakene gradvis bli mer stabilt. Dette vil antagelig føre til at skredene er mindre sannsynlig å løse ut men kan bli større når dette først skjer. Vær også forsiktig i områder med tynt snødekke der man lettere kan påvirke eventuelle dypereliggende vedvarende svake lag høyt til fjells. Skredfaren vurderes til 2-moderat.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
3 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Snøoverflata er preget av vind fra S-SØ de siste dagene. Snøoverflata varierer fra myk fokksnø, bærende fokksnø til gammel skare og is i fjellet. Stedvis kan du være heldig å finne litt løssnø igjen. Det er rapportert om moderat til kraftig snøfokk i fjellet de siste dagene, men nå er det relativt lite løssnø igjen å flytte på for vind fra S-SØ. De største mengdene fokksnø finnes i N-vendte heng. Observasjoner fra mandag forteller at milde temperaturer er gunstig for stabilisering av fokksnøen. Tidligere ble det observert et godt utviklet lag av kantkorn. Siden det var mildt i regionen forrige uke med plussgrader opp til 600-800 moh har dette laget blitt smelteomvandelt. Det er usikker om kantkornlaget utgjør et problem høyere opp til fjells.
Resten av tirsdag ventes SØ-S stiv kuling i fjellet. Snø, regn under 100-300 moh. 2-10 mm nedbør. Onsdag ventes S frisk bris i fjellet, om ettermiddagen økning til SV-V sterk kuling. Litt snø av og til, regn under 100-300 moh. 5-15 mm nedbør.
Betydelig
3

Torsdag ventes V-NV opptil stiv kuling i fjellet. Sludd- og snøbyger. 5-15 mm nedbør.

Oppdatert torsdag morgen: Generelt ustabile forhold. Snøbyger og vind fra V-NV fører til snøtransport inn i leheng som vender mot S og Ø. Det vil også være sidelastning av renner og heng, så man må følge med hvor det er dannet flak. Mest skredutsatte terrenget finner man fra skoggrensa og oppover. Gamle fokksnøflak fra først i uka som ligger i N-V vendte heng, ansees som relativt stabile, men man kan ikke utelukke at det finnes enkelte ustabile flak over 1000 moh. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket, men det har ikke vært skredaktivitet i disse lagene i det siste. Skredfaren vurderes til 2-moderat.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.