Snøskredvarsel for Svartisen onsdag 24.05.2017

1
Liten
Publisert:

Generelt stabile forhold, men sol og milde temperaturer kan føre til naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Det er generelt stabile forhold. Mildt vær og perioder med sol på dagtid gjør at faren for våte skred likevel er tilstede. Der hvor snøen er vannmettet i overflaten kan det løsne små, våte løssnøskred i bratte fjellsider. Vær spesielt obs der hvor solen tar tak. Smeltevann kan etterhvert samle seg opp lengre ned i det gamle snødekket. Dette kan gi våte flakskred og glideskred, men det er vanskelig å anslå timing og omfanget av dette problemet. Vær også obs på skavlbrudd som følge av mildvær. Snøskredfaren vurderes til 1-liten.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.

Våte flakskred

Opphopning av vann i/over lag i snødekket
Flakskred
2 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Følg med når snøoverflaten blir våt. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
Snødekket er generelt stabilt i regionen. Mildere vær siste uka har ført til noe snøsmelting, også i høyden. Det ligger likevel fortsatt mye snø i indre og høyereliggende områder for årstiden. Rygger, knauser og topper begynner å stikke frem. Snøgrensen ved kysten ligger på ca.300 moh. Tirsdag rapporteres det om vått snødekke opp til 800 moh. Eldre svake lag kan fortsatt finnes i høyden, men er ventet å være nøytralisert de fleste steder pga av mildvær. Tirsdag formiddag er det oppholdsvær, lite vind og 0 grader på Tverrfjellet målestasjon (930 moh).
Fra tirsdag ettermiddag ventes skiftende bris. Stort sett opphold og perioder med sol. Plussgrader til fjelltoppshøyde. Onsdag ventes dreining til SV-V bris i fjellet. Noen regnbyger, men også litt sol av og til. Plussgrader til fjelltoppshøyde, om kvelden 500-900 moh. 0-2 mm nedbør.
Moderat
2

Torsdag ventes SV-NV periodevis frisk bris i fjellet. Fra om ettermiddagen NV-N periodevis liten kuling. Perioder med regn, snø over 500-1100 moh. 5-25 mm nedbør, mest over breen. Fra om ettermiddagen litt lettere skydekke.

Økende vind og nedbør som snø i høyden vil lokalt danne ferske fokksnøflak i leområder. Men disse vil være begrenset til de områder som får mest snø. I lavereliggende områder vil regn på snødekket medføre muligheter for naturlig utløste våte skred og glideskred. Snøskredfaren vurderes til 2-moderat i de områder som får mest snø. Forøvrig vurderes faregraden til 1-liten

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.