Snøskredvarsel for Svartisen onsdag 27.03.2019

3
Betydelig
Publisert:

Nysnøflak kan være ustabile. I tillegg så er det områder med vedvarende svake lag under den ferske fokksnøen som kan gi store skred.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
3 - Store
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Unngå ferdsel i bratt terreng der skredproblemet finnes og i utløpssoner. Naturlig utløste skred er forventet. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
1 - Små
Naturlig utløst
Mange bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Ny nedbør og vindøkning fra SV vil gi stor vindtransport og ferske nysnøflak i leområder mot NØ, dette vil være hovedskredproblemet nå. Der finnes også mye løs snø tilgjengelig for vindtransport som forsterker problemet, og det må forventes å fortsatt finnes ustabile fokksnø- / nysnøflak etter bygene fra NV som kan påvirkes av skiløper. I lavlandet forventes våte løssnøskred når regnet setter i gang. Der det er dannet hard skare etter mildvær sist fredag og der overliggende fokksnøflak er harde og tjukke så vil det være mindre sannsynlig å påvirke det vedvarende svake laget av kantkorn nå. Men rundt tregrensa og der snødekket er tynt litt høyere til fjells kan det fortsatt være mulig. Skred i nysnø/fokksnø kan være tilleggsbelastningen som trengs for å påvirke kantkornlaget, og da gi store skred. I lavere områder som har fått mye fuktighet i snødekket ifm uværet 22.-23. så er sannsynligvis problemet eliminert nå.
Sist fredag var det plussgrader og regn helt opp til ca.700-800 moh. Etter dette har det kommet tildels mye nysnø med kuling fra SV-V-NV, som har gitt store mengder fokksnø i NØ-Ø-SØ-vendte leformasjoner i høyden. Snødekket ble vindbanket gjennom uværet, men det har mange steder også kommet en del snø med mindre vind etter det kraftige uværet. I lavlandet kom mye av nedbøren først som regn&sludd og ga et fuktig snødekke, men også der har det kommet nysnø etterpå.
Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Laget har vist seg å gå lett til brudd og ha god bruddforplantningsevne, men ligger mange steder begravd under harde fokksnøflak nå. Laget er mest fremtredende rundt skoggrensen.
1 - 3 nedbør mm i døgnet.
Bris fra nord., endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen.
-13 °C til -8 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område.
Liten kuling fra sørvest.
-6 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om formiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Svartisen / RANA

Snø

26.03.2019 kl. 18:03

624 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  Relativt ferskt naturlig utløst tørt flakskred str1, Sø eksp. Le heng
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 5 Av:  Tester Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  På 24 slaget gikk blokka
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett: 
Bilde Av Vær
Bilde 4 av 5 Av:  Vær Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

3 Betydelig Ettersom mildværet ikke gikk så høyt opp som ønsket sist helg, så har vi nå 2 vedvarende svake lag i snøpakken over mildværsskare. Dette er nok mest markant i V og S eksposisjoner, ettersom Ø var ganske avblåst før været satte inn sist fredag. (dominerende vindretning i tidsrommet 13-18/3 NØ/Ø vind) men pga lokale vindforhold, kan det ha fått danne seg i alle eksposisjoner. Ettersom mildværet 22-23/3 ikke gikk høyt nok er disse lagene fortsatt tilstede, men det må nok noe tillleggslast til for å påvirke disse. Men Skred i fokksnøflak kan være nok tilleggslast til at vi får en stepdown effekt med større skred som et resultat. Observerte flere mindre naturlig utløste skred på turen, via Facebook (topptur Helgeland) ble det også meldt inn ett naturlig utløst skred på Reingardslitinden (N eksp) Forutsatt at mildvær går høyt nok, vil bindinger i snødekket kunne svekkes, vedvarende svakt lag påvirkes og vi kan få naturlig utløste skred Str 3, i flere eksposisjoner. Stor gradient i snøpakken gjør at disse lagene fortsetter å utvikle seg. Varslet faregrad er riktig FG og skredproblem stemmer

Vær

Ikke nedbør -3 °C 2 m/s fra NØ ↙ 100% skyer på formiddagen sol og lite eller ingen vind, tilskyende utover dagen og litt synkende temperatur.Ingen nedbør sålenge turen varte. Litt trekk fra N sektor i høyden

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 1 - Små SØ, S, SV over 500 moh det polare lavtrykket i går har nok hatt med litt vind fra N sektor, myke flak dannet fra øvre del av skogen og opp

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Lett å løse ut 3 - Store S, SV, V over 600 moh Vi har nå fått et nytt vedvarende svakt lag høyere opp i snødekket, overliggende lag er hardt men ikke så tykt at svakt lag er 100% beskyttet.

Snødekke

150 cm totalt Ikke snøfokk 20 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Vindpakket myk Tørr Løs og ubundet snø oppå den gjennomfukta snøpakken i skogen. Men i bratte solhellinger har sola begynt å påvirke snøen, så der er det på ettermiddager i S litt tynn solskare. Over skogen er det på mildværsskaren flere lagdelinger med fokksnøflak med forskjellig hardhet, med kantkornet snø mellom lagene. Mildværsgrense sist helg virker som har vært lavere enn antatt. På ca 700moh hvor jeg gravde profil, var det tørt fra topp og ned til skarelaget dannet i februar. Har observasjon fra helgen hvor det var fuktig opp til ca 450moh, så antar at på sørlig og indre deler har vært en mildværsgrense på ca 500moh. Og høyere ut mot kysten.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Ferske skred Område: På dette stedet

Snøprofil

8 lagdelinger observert 9 temperaturpunkter observert 2 Stabilitetstest knyttet til profilet

ObsID: 188315

Svartisen / Møllebakken, Leiråmotind

Snø

26.03.2019 kl. 16:17

359 moh

DW (**)

Vær

Ikke nedbør 7 m/s fra SV ↗ 100% skyer Været er i endring. Vinden øker, temperaturen synker og været blir generelt dårligere. -4 grader i lufta her nå og tynt men fullt skydekke.

Snødekke

Lett snøfokk Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr Rask snøprofil @650moh i østvendt heng over skogen viser ca 30cm med F hardhet så ca 30cm 4F så ca 10-20cm 4F+/1F- før man treffer et tynt (<5cm) lag med dårlig binding. Ingen nærmere undersøkelse ble gjort på grain classification men ligner et luftig og delvis nedbrytet skarelag. Under dette blir snøen igjen som snøen over. Bortsett fra dette svakt laget er det ingen tegn til tydelig kantkorn innen de første 100cm i snødekket her. Dette laget virker lite reaktiv og snødekket oppleves overaskende stabilt her. Rask undersøkelse ca 100hm høyere opp med staven tyder på annerledes lagdeling og muligens svakere snødekke med skarelag + svakt lag (kantkorn?) under men dette ligger nok dypt i snødekket (ca 120cm) og blir vanskelig å påvirke som skikjører.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Begynte å se starten på vindtransport av snøen i høyden den siste timen. Ned i dalen har vinden økt og begynt å transportere snøen ila av skriving av denne rapporten.

ObsID: 188311

Svartisen / BEIARN

Snø

26.03.2019 kl. 10:19

138 moh

DW (**)

Vær

Ikke nedbør 0 m/s -8 grader

Faretegn

Rimkrystaller Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Utviklet overflaterim generelt på fjellet her inne i dalen. Trolig nok utviklet seg ila natten. Ikke et problem nå men kan være det om nedbøren meldt de neste dagene kommer som snø med lite vind i forveien. Noe lurt å være obs på i hvert fall. Særlig med den lagdelingen vi har i snøen fra før.

ObsID: 188228

Svartisen / BEIARN

Snø

26.03.2019 kl. 09:49

597 moh

DW (**)

Vær

Ikke nedbør -7grader

Faretegn

Rimkrystaller Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Utviklet overflaterim generelt på fjellet her oppe. Trolig nok utviklet seg ila i går kveld og i natt. Ikke et problem nå men kan være det om nedbøren som kommer de neste dagene kommer som snø med lite vind i forveien.

ObsID: 188214

Svartisen / RANA

Snø

26.03.2019 kl. 08:01

3 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett: 

Vær

Ikke nedbør -2 °C Nå på morgenen ingen nedbør, ingen vind. Noen få kuldegrader. I går var det bygevær og nedbør som snø, iløpet av to timer på ettermiddagen fikk vi ca 15cm snø, med ingen vind.

Snødekke

15 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh

ObsID: 188178

Svartisen / GILDESKÅL

Snø

25.03.2019 kl. 12:21

moh

Stein Bastian @forsvaret (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Stein Bastian @forsvaret

Vær

Hagl 95% skyer

ObsID: 188088

Svartisen / RANA

Snø

25.03.2019 kl. 10:19

3 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps

Vær

Snø 0 °C 3 m/s 100% skyer Akkurat nå er det bygevær fra V med nedbør som snø kombinert med vind

ObsID: 188047
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.