Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre onsdag 29.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold, vær svært forsiktig. Det finnes et nytt vedvarende svake lag under nysnøen. Økende fare for skred i sørsider på grunn av sol utover dagen.

Skredfarevurdering

Snødekket er stedvis veldig følsomt for ny belastning. Vær svært forsiktig i leområder hvor nysnøen har bundet seg til myke eller harde flak. Særlig nordvendte leområder virker å være utsatt, men ha som utgangspunkt at det er mulig å løse ut skred i alle himmelretninger. Det er stedvis mulig å løse ut skred på avstand (fjernutløsning).

Når sola blir sterk utover dagen vil det gå en del skred som løsner av seg selv i nysnøen. Flest små skred er ventet men noen kan bli middels store. Det ventes flest løssnøskred, men der nysnøflak ligger på et vedvarende svakt lag høyt i snødekket kan det løsne flakskred av seg selv.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 28. mars 2023

Natt til mandag kom det opp mot 30 cm nysnø fra nord, med lokale variasjoner. Det ligger ferske nysnøflak særlig i leområder mot sør. Ellers mye ubunden tørr snø i overflaten. I sørsidene har sola påvirket overflaten.

Det stort sett fast fokksnø eller skare som er underlaget for den siste snøen.

Mandag ble det i nordhelling på Sandhornet i Ørsta observert et svært hissig kantkornlag over skare som ble dannet i helga før søndagens snøfall. Samme svake lag funnet i Sykkylven. Lørdag og søndag ble det samme observert andre steder i regionen.

Dypere i snødekket finnes det et kantkornlag rundt skarelag i stort sett hele regionen. Problemet kan finnes over ca 1100 moh, men ligger under tykke fokksnøflak og er generelt vanskelig å påvirke.

Mandag ble det rapportert om mange naturlig utløste skred ved Sandhornet i Ørsta på kant over skare.
Et stort skred mandag fra Dukhornet, nordvendt.
To store skred i østvendt terreng på Seljebottstind i Valldal på søndag.
Det ble også rapportert om et middels stort flakskred i nordvendt terreng ved Eidskyrkja i Volda.
Flere naturlig utløste str 2 og et str 3 flakskred som løsnet i øvre del av snødekket på lørdag.

Fjellvær

Tirsdag 28. mars 2023

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Stille/svak vind fra sørvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -23 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende om morgenen.

Onsdag 29. mars 2023

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -15 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS