Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 17.02.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir auka skredfare. Unngå leområde der det samlar seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Nedbør og vind er venta å gje stor pålagring i heng som ligg i le for vinden. Fokksnøflak blir hovedskredproblemet og desse kan lett påverkast av ein skikøyrar. Sjølv om det blir litt kaldare er det framleis gunstig temperatur slik at fokksnøen stabiliserer raskt. Under mildvêrsgrensa kan våte skred løysast ut, men etter fleire dagar med regn er det venta mindre aktivitet.

Ver merksam på at skavlar er store og kan vere ustabile etter mykje snø og vind dei siste dagane.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 16. februar 2020

Det kom om lag 50 cm snø sist veke. Mykje vind laurdag har gitt både harde fokksnøflak, skavlar og avblåste ryggar. Kortvarig mildvêr over 1000 moh natt til søndag har fukta den lause snøen som låg under skoggrensa. Under den siste snøen er det gamle snødekket smelteomdanna høgt til fjells. Det er skiføre frå omlag 200 moh.

I fjellet finst det kantkorna snø djupt i det gamle snødekket, men det påverkar ikkje skredproblema.

Søndag bles det mykje i høgda og på Roaldshornet i Stranda (1000 moh) bles til liten storm med temperatur på +1 natt til søndag.

Fjellvær

Søndag 16. februar 2020

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -7 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Roligere vindforhold i en periode på formiddagen.

Mandag 17. februar 2020

15 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i indre strøk av regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS