Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 11.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevjande forhold. Vind og nysnø i fjellet. Skred kan løysast ut både naturleg og av skiløpar. Unngå leområde kor det samlar seg nysnøflak.

Skredfarevurdering

Det er framleis krevjande skredtilhøve på fjellet. Skredproblemet finnest i nysnøflak som vart danna fredag og laurdag. Desse var lette å påverke spesielt i Sunnmørsalpane og sjølv om flaka no har stabilisert seg noko kan påverknad frå skikøyrarar framleis gje skred av str. 2 (middels) og nokre få str. 3 (Store). Før nysnøen kom var det vêrtilhøve for utvikling av ustabile rim og kantkornlag på eller i nærleiken av overflata. Ver merksam på drønn og skytande sprekker som er indikasjonar på at svake lag er ekstra ustabile. Flaka kan difor liggje både på glatt skare, laus snø og vedvarande svake lag. I bratte heng mot sør kan sola varme opp overflata og gje nokre laussnøskred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. mars 2019

Nysnø til havnivå fredag har lagt seg på eit varierande snødekke som var solpåverka i heng mot S og i ulik grad vindpåverka elles på fjellet. Siste vekes snø har gode bindingar til det gamle snødekket som vart kraftig påverka av mildvêr til fjelltopphøgde i slutten av februar. Det finns framleis lagdeling høgt til fjells, men skaren som no ligg under nysnøen er berande opp til omlag 1200 moh.

Det er ikkje observert vedvarande svake lag dei siste dagane, men flere skred er rapportert å løsne ned på glatt og hard skare.

Det gjekk minst 6 personutløyste skred innafor eit avgrena omårde laurdag. Ved Brunstadhornet i Sykkylven omkom ein person.

Fredag kom det opptil 15 cm nysnø i reigionen til havnivå. Laurdag var det lokalt nok vind til snøtransport og kraftig solinnstråling. Søndag meir skyer igjen og omlag 5 cm nysnø på Strandafjellet.

Fjellvær

Søndag 10. mars 2019

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -14 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -16 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS