Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre onsdag 23.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det er områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Ikkje nedbør og lite vind gjer at eldre fokksnø får ligge i ro og stabilisere seg. Det er laus snø tilgjengeleg for vind, så følg med på lokale vindforhold, ferske fokksnøflak blir danna raskt.
Svakt lag av kantkorn under skare er truleg aktivt enkelte stader og kan gi store skred dersom det blir løyst ut. Innblåst snø eller skiløpar kan gi den tilleggslasta som skal til for å påvirke dette laget. Vær derfor varsam i bratte heng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 22. januar 2019

Siste veka har det komme mykje snø. Vinden som følgjer med bygenedbøren frå nordvest har lagt opp store mengder fokksnø i leområder mot sør og aust, og samstundes har den blåst ryggar og rabbar fri for snø. Over skoggrensa er snøen vindpakka, og blir gradvis over tid. I lune områder og under skoggrensa er snøen lausare og mjukare. Kaldt og klart vær søndag har heldt snødekket tørt og laust og såleis tilgjengeleg for vind. Dette har og gitt overflaterim. Mandag er det komme ein del nysnø.

Det er observert kantkorn rundt skarelag fra tidligere mildvær. Store skred søndag sør i regionen og naboregionen tyder på at dette laget er aktivert ved pålagring av innblåst snø.

Laurdag er det observert laussnøskred mot veg ved Geiranger, Store Standal og Breisvedet ved Ørsta. I skianlegget på Strandafjellet var det laurdag observert fleire små skiløparutløyste skred. Søndag gikk Oppskredfonna mellom Geiranger og Eidsdal, truleg på svakt lag av kantkorn.

Snøfokk observert på toppane søndag ettermiddag. Mandag ein del nysnø.

Fjellvær

Tirsdag 22. januar 2019

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -14 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Høyest temperatur ytterst på kysten.

Onsdag 23. januar 2019

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -16 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Høyest temperatur ytterst på kysten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS