Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre onsdag 18.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i høyden. Sol og varme temperaturer høyt til fjells gir økt risiko for våte løssnø-og flakskred. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Solinnstråling og generelt høge temperaturar i fjellet vil svekke bindingar i snødekket. Dette kan gje våte laussnøskred, spesielt i bratt og sørvendt terreng. Det kan òg påvirke vedvarande svake lag som framleis er eit problem i nord- og skuggesider i høgda. Våte flakskred på desse laga kan verte opp i storleik 3.

Skredfaren vil variere mykje gjennom dagen og vere høgst når dagen er på det varmaste, spesielt i soleksponerte sider. Skred kan utløysast naturleg, og det er fare for skavlbrot.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 18. april 2018

Snøoverflata varierar mellom våt omvandla snø på dagtid og enkelte stadar skare tidleg på morgonen. I områder utan nattefrost er snøen våt store delar av døgnet. Snødekket er generelt påvirka av den høge temperaturen dei siste dagane.

Snøgrensa varierer noko og ligg mellom havnivå og 200 moh, lågast i nordsider og indre strok.

Det kan framleis vere vedvarande svake lag i øvste meteren i snødekket. Det øvste laget kantkorn ligg under snøfallet frå forrige veke. Lenger nede i snødekket finst det eit godt utvikla kantkornlag som gå skred tidleg i påska. Desse laga reknast for å vere nøytralisert i lågareliggande- og bratt solvendt terreng til topps, men kan framleis vere intakte i høgda og i skuggesider.

Det har gått mange våte laussnøskred av ulik storleik dei siste dagane. Enkelte str 3 flakskred, og nokre små glideskred er observert i ulike himmelretningar.

Fjellvær

Tirsdag 17. april 2018

1-4 mm nedbør i døgnet. Stille/svak vind fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -2 °C til 6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 18. april 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. 0 °C til 7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS