Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 16.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i høyden. Sol og varme temperaturer høyt til fjells gir økt risiko for våte løssnø- og flakskred. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Snødekket har nå vært utsatt for flere dager med høye temperaturer og sol. Skredfaren vil variere mye gjennom dagen og være størst når dagen er på det varmeste. De vedvarende svake lagene i snødekket forventes nå å være nøytralisert i lavere høyder og solsider. Men i høyden og skyggesider forventes de fortsatt å være intakte. Når snøoverflaten er hard og tidlig på morgenen skal det generelt stor tilleggsbelastning til for å påvirke dem. Varme utover dagen svekker snødekket og gjør det enklere å påvirke svake lag og øker også muligheten for naturlig utløste skred. Varmen gir fare for skavlbrudd og også enkelte middels store naturlig utløste løssnø- og flakskred kan forekomme.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 15. april 2018

Snøgrensa varierer noe og ligger mellom havnivå og ca 200 moh, lavest i nordsider og indre strøk. Våren har meldt sin ankomst og snøoverflaten varierer mellom våt smelteomvandlet snø på dagen og skare når sola slipper taket. Snødekket er blitt påvirket av varmen også i nord- og skyggesider, men varmen har ikke påvirket snødekket like dypt her.

Det finnes vedvarende svake lag i øverste meteren av snødekket. Det øverste laget av kantkorn ligger under snøfallet fra forrige uke. Lenger nede i snødekket finnes det et godt utviklet kantkornlag som ga skred tidlig i påska. Disse lagene forventes nå å være nøytralisert i lavereliggende og bratte solvente sider, men kan fortsatt være intakte i høyden og skyggesider.

Det har gått mange våte løssnøskred av ulik størrelse de siste dagene. Enkelte str. 3 flakskred, og noen små glideskred er også observert i ulike himmelretninger.

Temperaturene har vært høye både natt og dag. Natt til søndag var det +10 grader på Roaldshornet målestasjon (1050 moh)

Fjellvær

Søndag 15. april 2018

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst. -3 °C til 8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Mandag 16. april 2018

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst. -1 °C til 6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS