Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre søndag 08.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det er eit komplekst snødekke, med nysnøflak i mange himmelretningar og fleire vedvarande svake lag. Ferdsel i skredterreng frårådast.

Skredfarevurdering

Det er eit komplekst snødekke i regionen med nysnøflak i fleire himmelretningar og vedvarande svake lag på fleire dybder. Vedvarande svake lag gjer at det er lettare og løyse ut skred, både ved direkte påverknad eller med fjernutløysing, og skred kan bli større enn om slike lag var fråværande. Ferdsel i skredterreng kan få alvorlege konsekvensar og frårådast. Under mildværsgrensa kan det gå våte flak- og laussnøskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 7. april 2018

Dei siste dagane har det kome opptil 40 cm nysnø i regionen, og nokre stadar har denne blitt påverka av vind frå vekslande retning. Under den ferskaste nysnøen, er det bærande skare i alle himmelretningar opp til tregrensa. Over tregrensa er det tynn skare i bratte solvendte heng ellers laus snø.

Det er vedvarande svake lag på fleire dybder i snødekket. I overgangen mellom nysnøen og det eldre snødekket er det kantkorn og stadvis rim. Lenger nede i snødekket er det eit kantkornlag som ga skred tidleg i påska. Det varierer mykje i regionen på kvar dette har gunstige nok eigenskapar til å gi skred.

Etter siste snøfall har det gått fleire flakskred. Blant anna gjekk det person- og fjernutløyste skred på Grøthornet og Strandafjellet fredag. På laurdag føremiddag gjekk det skred fleire stadar i Ørsta, blant anna med Bondalseidet.

I tillegg er det observert drønn fleire stadar i regionen, både i Strandadalen, Kvistaddalen og på Standalseidet.

Fjellvær

Lørdag 7. april 2018

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 8. april 2018

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -6 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør først på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS