Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 12.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder der det er fokksnøflak på vedvarande svake lag av kantkorn.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak ligg på svake lag av kantkorn som er mogleg å påverke. Mektigheita og utbreiinga av fokksnøflak er generelt begrensa, og faregraden er ikkje vurdert høgare på bakgrunn av dette. Det er likevel eit komplekst snødekke, og det krever god kunnskap for å ferdast trygt i skredterreng.

I solvendte sider kan ein få laussnøskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 11. mars 2018

Det har kome 5-20 cm nysnø dei siste dagane, store lokale variasjonar. Vind frå månadskifte har ført til danning av fokksnøflak av varierande hardheit. Skilnaden kan vere stor på korte avstandar, og fokksnøflak ser ut til å finnnast i alle himmelretningar.
I bratte sørvendte heng har det danna seg smelte-fryseskare.

Kaldt vær over ein lenger periode har ført til oppbyggande omvandling av snøkrystallar i snødekket, og det har danna seg fleire lag med kantkorn. Dette har blant anna skjedd med det nedføyka nysnølaget under fokksnøflaka, og det er dette som gir utslag i stabilitetstestar. Det finst også kantkornlag lenger ned i snødekket, særleg rundt skare- og islag, men desse er vanskelegare å påverke.

Det vart laurdag utløyst flakskred av skiløpar under fjellet Veirahaldet i Ørsta.

Fjellvær

Søndag 11. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Høyest 0-isotherm i ytre strøk.

Mandag 12. mars 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS