Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre lørdag 10.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder der det er fokksnøflak på vedvarande svake lag av kantkorn.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak ligg på svake lag av kantkorn som er mogleg å påverke. Mektigheita og utbreiinga av fokksnøflak er generelt begrensa, og faregrada er ikkje vurdert høgare på bakgrunn av dette. Det er likevel eit komplekst snødekke, og det krever god kunnskap for å ferdast trygt i skredterreng. Det er meldt snø både fredag og lørdag, mest i dei kystnære delane av regionen, men med lite vind vil ikkje skredfara påverkast vesentleg. Tørre laussnøskred kan forekomme i bratte heng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. mars 2018

Siste snøfall av betydning var 26.02, og vind førte til danning av fokksnøflak av varierande hardheit. Skilnaden kan vere stor på korte avstandar, og fokksnøflak ser ut til å finnnast i alle himmelretningar. Det er framleis laus snø der vinden ikkje har påverka, men utstikkande terrengformasjonar er avblåst. I bratte sørvendte heng har det danna seg smelte-fryseskare.

Kaldt vær over ei lenger periode har ført til oppbyggande omvandling av snøkrystallar i snødekket, og det har danna seg fleire lag med kantkorn. Dette har blant anna skjedd med det nedføyka nysnølaget under fokksnøflaka, og det er dette som gir utslag i stabilitetstestar. Det finst også kantkornlag lenger ned i snødekket, særleg rundt skare- og islag, men desse er vanskelegare å påverke.

Det er ikkje registrert snøskred dei siste døgna.

Det har vore overflaterim før snøfall fredag, men observasjonar tydar på at dette er mest utbredt i avgrensa områder i skogen og truleg i nord- og austvendte heng.

Fjellvær

Fredag 9. mars 2018

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest. -11 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør på kysten.

Lørdag 10. mars 2018

1-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør på kysten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS