Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre onsdag 07.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Fokksnøflaka frå førre veke har for det meste stabilisert seg, men prosessen har gått langsomt i det kalde været, og dei kan framleis påverkast av ein enkelt skikøyrar nokre stadar. I enkelte, mindre lommer ligg fokksnøflaka på kantkornlag, og i slike områder vil det vere lettare å utløyse skred. I indre strøk i naboregionar er kantkornlag betre utvikla og det er også observert nedføyka rim. Det kan ikkje utelukkast at dette også finst i indre deler av Sunnmøre. Det er svake lag djupare i snødekket, men desse er generelt vanskeleg å påverke. Soloppvarming i bratte sørvendte heng vil kunne gi nokre naturleg utløyste lausnøskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 6. mars 2018

Siste snøfall av betydning var 26.02 og snøoverflata består hovedsakeleg av mjuk vindpåvirka snø etter vind fra aust. Det gamle snødekket består av hard fokksnø i dei fleste himmelretningar. Toppar og ryggar er avblåste og isete.

Enkelte stadar ligg fokksnøen på kantkornlag, og det blei observert sprekker og drønn i Ørsta fredag i ein slik situasjon.

Det blei observert eit lite naturlig utløst skred på Ørskogfjellet lørdag, men rastidspunktet er ukjent.

Det har vore klart og fint vintervær dei siste dagane med mykje varmeutstråling som har ført til at det er danna overflaterim.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS