Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre fredag 16.02.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ver varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettast å løyse ut der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Stormen onsdag og torsdag har ført til oppbygging av fokksnøflak som kan ha betydeleg størrelse i nordleg sektor, og desse treng tid til å stabilisere seg. Sjølv om det framleis er vind i fjellet er det venta at snøoverflata no er så hard at det vil vere mindre snø tilgjengeleg for transport. Utover dagen kan mindre nysnøflak bygge seg opp ettersom det er venta noko nedbør.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 15. februar 2018

I helga førte vind frå SØ til danning av fokksnøflak i leområder over skoggrensa. Mandag kom det oppimot 10 cm snø som la seg oppå dette og det var snøfokk i fjella tirsdag og onsdag.

Det er observert begynnande kantkorn i snødekket, men desse utgjer ikkje noko skredproblem.

Onsdag føremiddag gjekk det eit lite flakskred i Valldalen og på tirsdag gjekk det eit naturleg utløyst snøskred nær skoggrensa på Sulafjellet som kryssa ei skiløype. Samme dag blei det observert nokre små naturleg utløyste tørre laussnøskred på Standalseidet.

Natt til torsdag vart det registrert liten storm på Åkneset i Storfjorden.

Fjellvær

Torsdag 15. februar 2018

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Liten storm fra sør, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 16. februar 2018

4-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sør, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Økende snøgrense på formiddagen. Ser ut til å ligge et sted mellom 200-400 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS