Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre torsdag 01.02.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. Svake lag med kantkorn og rim kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak fra tirsdag og onsdag ventes å være hovedskredproblemet. Det var mange steder mye løs snø tilgjengelig før det begynte å blåse og fokksnøflakene vil noen steder være store. Det vil være forskjell i hardhet på flakene etter som hvordan vinden har tatt. Det er lettest å løse ut skred der flakene er myke.
Vær også oppmerksom i overgangen tukt til tynt snødekke. Her vil det være mulig å påvirke vedvarende svakt lag av rim eller kantkorn. Skred i slike lag vil kunne bli middels store, men er vanskeligere å påvirke. Vær derfor særlig varsom på konvekse partier med tynt snødekke.
Snøskredfaren vurderes synkende til 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 31. januar 2018

Nysnø søndag til tirsdag har gitt en løs og myk snøoverflate mange steder som er gradvis mer vindpåvirket over tregrensa. Videre ned i snødekket finnes eldre fokksnø, skarelag og smelteformer.

Langvarig kaldt og klart vær i januar har ført til at det flere steder er utviklet kantkornlag over og under skarelag. Et skarelag som ble dannet under vinterens mildeste periode (23.12), er særlig utbredt. Utstråling har ført til utvikling av rimlag i overflata, særlig i områder som har vært skjermet for vinden. Etter snøfallet forrige uke, er det observert nedsnødde rimlag høyt i snødekket.

Tirsdag gikk det et str 3 naturlig utløst løssnøskred fra Søre Sætretind og det ble observert et flakskred fra Noklane. Onsdag meldte observatør om et str 3 skred fra Sætreegga, sannsynligvis gått tirsdag kveld.

Tirsdag ble det meldt om mye løs snø tilgjengelig i terrenget og tirsdag kveld blåste det opp til kuling fra S/SV flere steder i regionen. Onsdag meldte observatør om ujevn snøfordeling i høyden pga vind og vindpakket myk snø i terrenget. Mildvær opp til 500 moh.

Fjellvær

Onsdag 31. januar 2018

4-8 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Torsdag 1. februar 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordøst. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS