Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre fredag 26.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Snøbyger gir varierande vêrforhold og usikker nysnøfordeling. Nysnøflak som legg seg over rimlag nede i snødekket gir ustabil situasjon som krev gode vegval.

Skredfarevurdering

Vinden minkar, temperaturen synk og nedbøren kjem i form av byger fredag. Synkande temperatur vil virke stabiliserande på den våte snøen i låglandet. I høgfjellet vil ferske nysnøflak frå torsdag trenge litt tid på å stabilisere seg. Lokalt kan det fredag blåse inn meir snø i leformasjonar og danne nye mjuke nysnøflak der. Lokalt finst det òg nedsnødde rimlag og delvis utvikla kantkornlag. Bygepreget på nedbøren gir usikre nedbørsprognoser. Ut frå prognosene er det venta mest nedbør aust for Storfjorden. Det er altså fleire faktorar som tyder på lokale forskjellar. Det er difor spesielt viktig å følge med på vêret, sette seg inn i snødekket der du er og ta gode vegval. Skredfaren vil ha ein synkande tendens og truleg gå ned til 2-moderat dersom dersom dei moderate nedbørsprognosene slår til.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 25. januar 2018

Snødekket vart sterkt vindpåvirka i starten av førre veke, både over og under skoggrensa. Snøen har generelt bunde seg i harde flak, og enkelte stader er det avblåst ned til smelteskaren frå mildvêret lillejulaften (23.12). Kulda i ettertid har gjort at det stadvis har danna seg kantkornlag over og under overflateskaren. Det er moderate mengder snø tilgjengelig for vindtransport

I førre veke vart det gjort observasjonar av nedføyka rimlag i N/NV-vendt terreng i nærleiken av Ørnesvingane i Norddal kommune. Det vart også gjort observasjoner av kantkornlag rundt skare i snødekket i Sykkylven, men testar tyder på at det må stor tilleggslast til for å løyse ut skred på desse laga.

Det er ikkje rapportert om betydeleg skredaktivitet dei siste døgna, men det fyk godt i fjellet.

I løpet av veka er det målt plussgrader opp til 900 moh. Torsdag morgon var det målt -2 °C og liten kuling frå V på Åkneset (900 moh). I løpet av siste døgn hadde det kome inntil 20 mm nedbør på vêrstasjonane i regionen.

Fjellvær

Torsdag 25. januar 2018

35 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Noe lavere temperatur utover dagen.

Fredag 26. januar 2018

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Snøgrensa er noe høyere i ytre strøk mot kysten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS