Snøskredvarsel for Sunnmøre torsdag 23.03.2017

3
Betydelig
Publisert:

Ver forsiktig i leområde der det samlar seg fokksnø, td. bak ryggar, i søkk og renneformasjonar. Lettast å løyse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Pågåande sterk vind frå V, tilgjengeleg ubunden snø og ny nedbør fører til stor snøtransport inn N-S-Ø renner, søkk og lesider. Dette aukar pålagring og byggjer opp fokksnøflak frå tregrensa og oppover. Faregraden vert vurdert til 3-betydeleg.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
3 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Mange bratte heng

Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø til den har fått stabilisert seg. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Det har kome jamt over 10-15 cm snø siste døgnet i sterk vind frå V. Dette har ført til stor snøtransport og auka pålagring i N-Ø-S-vendte renner, søkk og lesider og bygd opp nysnøflak. Det eldre snødekket bere preg av bygevêr og mykje kraftig vind frå SV/S i det siste. Toppar og ryggar er avblesne, og det ligg mykje snø i typiske leområder. I førre veke var det plussgrader og regn opp i 1200 moh, og snødekket vart fukta høgt til fjells. Det er tidlegare observert vedvarande svake lag (kantkorn og rim) i det gamle snødekket. Desse er framleis observert over 1000-1200 moh, men det skal truleg mykje til (kraftig regnvêr heilt opp) for å eventuelt aktivere desse laga. Det vert førebels ikkje rekna som eit stort skredproblem. Observatør i Volda melder onsdag føremiddag om 30 cm nysnø, og at det framleis snør tett. Onsdag føremiddag er det sterk vind frå V, overskya og det snør heilt til havnivå.
Fra onsdag ettermiddag ventes V-NV periodevis liten kuling i fjellet. Sludd- og snøbyger. 5-10 mm nedbør. Litt synkende temperatur. Torsdag ventes V opptil stiv kuling i fjellet, fra om ettermiddagen frisk bris. Enkelte sludd- og snøbyger, men også perioder med sol. 5-10 mm nedbør.
Betydelig
3

Resten av torsdag ventes minking til V frisk bris i fjellet. Enkelte sludd- og snøbyger, perioder med sol. 0-8 mm nedbør. Fredag ventes økning til SV periodevis sterk kuling i fjellet. 10-20 mm nedbør, mest i indre strøk. Nedbør som snø over 500-700 moh. Høyest nysnøgrense om ettermiddagen.

Mykje ny nedbør, tilgjengeleg ubunden snø og sterk vind frå SV fører til stor snøtransport inn NV-N-S-SØ renner, søkk og lesider. Dette aukar pålagring og byggjer opp nysnøflak frå tregrensa og oppover. Faregraden vert vurdert til 3-betydeleg.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.