Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten fredag 15.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ferske nysnøflak er problemet i høyden, under snøgrensa kan mildvær og regn føre til naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Skredfaren fredag preges av at et kraftig lavtrykk akkurat har passert. Vi har nå en dag med mer stabilt vær, før neste lavtrykk kommer inn med mer nedbør igjen.

Der hvor nedbøren de siste dagne og idag kommer som snø, over ca 1000 moh, vil det være nysnøflak eller hardere fokksnøflak i nordlige og østlige leheng. Store, naturlig utløste skred vil forekomme her.

Siste dagers regn, under ca 1000moh, gir nå et mer stablit snødekke da første gjennomfukting er mest kritisk. Naturlig utløste skred vil fortsatt forekomme, men vi vi venter ikke så mye av det som igår.

Det er observert et vedvarende svakt lag med kantkorn som ligger dypt i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og hvor aktivit dette laget er. Vi antar utbredelsen er liten og derfor er det ikke med som eget skredproblem i varselt. Men, der hvor det kommer mest regn og om laget finnes der, kan denne belastningen/svekkelsen være nok til at store skred løsner på dette dype laget.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. februar 2019

Torsdag har det blåst stiv kuling og liten storm enkelte steder. Det har vært mildt og kommet mye regn opp til ca 1000moh. Over dette har nedbøren kommet som snø. 40-50cm nysnø enkelte steder.

Snødekket og skredproblemene som har vært, preges av lavtrykkene som har kommet inn den siste uka.


Det finnes lag av kantkorn både under fokksnø og dypt i snødekket. Disse er dekket av hard fokksnø og vurderes vanskelig å påvirke.

Det er meldt noe skredaktivitet via Regobs, men ut fra været som har vært og ut fra det som er meldt inn, så er det rimelig å anta at det har vært endel større naturlig utløste skred i regionen de siste dagene. Husk at skred som meldes inn i Regobs er en viktig del av vurderingen snøskredvarslingen gjør når vi varsler og det er viktig dokumentasjon for andre å vite hvor og når skred er gått i terrenget.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS