Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten lørdag 19.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå terrengfeller og store bratte heng til nysnøen har stabilisert seg.

Skredfarevurdering

Det er ventet litt snø, mest i områdene ved Sørfold og Steigen, men bygevær gjør at det kan være store lokale forskjeller. Litt vind i kombinasjon med nysnø, samt tilgjengelig snø for transport, danner ferske nysnøflak. Disse vil legges opp i flere himmelretninger grunnet skiftende vindretning gjennom dagen. Stedvis kom det mer nysnø og kraftigere vind fredag enn prognosene tilsa, ustabile nysnøflak er utbredt. Vær også oppmerksom på at stedvis kan flak ligg oppå nedføyka overflaterim, utvis varsomhet der dette er tilfelle.

Gamle fokksnøflak ventes å være stabile, men kan løses ut der flakene er tynne og myke.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 18. januar 2019

Det er godt med snø i regionen, og iløpet av de tre siste dagene er det kommet rundt 25 cm, mest i ytre strøk. Det er store lokale variasjoner i regionen grunnet bygeaktivitet den siste tiden. Under skoggrensa ligger det litt tørr løssnø oppå det gamle skarelaget, imens snødekket over skoggrensa veklser mellom avblåst mildværskare og rygger, løs snø og fokksnø med varierende hardhet.

Det er fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn mot bakken, men det ventes at disse er låst av overliggende skarelag eller fokksnø. Observasjon fra området ved Valnesfjord viser at et kantkornlag er under utvikling mellom skarelag.

Det er observert ett str 1 skred i SØ-vendt heng ved Heggmotinden.

I starten av denne uka var det lave temperaturer og klarvær, og overflaterim er dannet på snøoverflaten. Dette er bekreftet ved flere observasjoner i regionen onsdag, før snøbygene torsdag.
Fredag er det observert skytende sprekker i fersk vindtransportert snø på Heggmotinden.
Fredag formiddag er det bygevær i regionen.

Fjellvær

Fredag 18. januar 2019

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -17 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 19. januar 2019

6 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nord, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -16 °C til -12 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS