Snøskredvarsel for Salten mandag 14.01.2019

2
Moderat
Publisert:

OPPDATERT MANDAG MORGEN. Lokalt ustabile forhold. Noen områder har ustabil fokksnøen. Nysnøen har dårlig feste til skaren under.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Oppdatert mandag morgen: Uvær med kraftig vind og snøbyger vil gi økt skredfare i regionen utover ettermiddagen. Det ventes store lokale forskjeller. Skredproblemet ventes være fokksnøflak, både dårlig binding til det gamle snødekket og sjikt i fokksnøen. Sålen av smelteomvandlet snø under skoggrensen vil fort bli stabil nå som det blir kaldere.
Fredag var det svært kraftig vind, på det meste storm styrke, men det ikke de helt store nedbørmengdene. Vinden har fraktet mye av snøen bort og lagt opp tildels betydelige mengder i noen leheng. Snødekket består etter kraftig mildvær av smelteformer fra topp til bunn under ca 700 moh. Over 700 moh er det fortsatt tørrsnø og tilhørende lagdeling og ujevn fordeling av snøen i terrenget.
Det er fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn mot bakken, men det ventes at disse blir låst av overliggende skarelag eller fokksnø.
3 - 8 nedbør mm i døgnet.
Bris fra vest., endring til bris fra sørøst om kvelden.
-16 °C til -10 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.
Mest nedbør lengst i vest.

For oppdatert værvarsel se yr.no
3 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område.
Bris fra sørøst., endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen.
-17 °C til -11 °C på 1400 moh.
Skyet.
Mest nedbør og sterkest vind sørvest i regionen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.