Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten onsdag 17.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk vindtransportert snø, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

I høyden har det dannet seg større fokksnøflak. Flakene er vanskelig å løse ut og krever stor tilleggsbelastning for å kunne påvirkes. Det er generelt lite nysnø i fjellet, men i enkelte områder vil det kunne dannes tynne fokksnøflak i leområder som kan være lettere å løse ut.

Tilgjengelig fukt i snødekket i kombinasjon med lave temperaturer vil kunne videreutvikle kantkornlaget. Dette kan påvirkes i områder der snødekket er tynt.

Det ventes at snødekket i lavere strøk nå er stabilt etter flere dager med kulde etter mildværsperioden.

Skredfaren ventes som 2 - moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. januar 2018

Det har ikke kommet nedbør siden midten av forrige uke, men vinden har stått på fra sør og dannet fokksnøflak av varierende hardhet i fjellet. I lavereliggende områder består snøoverflaten av smelteriller og hard skare som følge av mildvær forrige uke. Observasjon fra ytre del av regionen viser at overflaten er glassert og at snødekket generelt er hardt. Det er generelt lite løs snø tilgjengelig for vindtransport.

Observasjon fra søndag viser at det fins lag med begynnende kantkorndannelse både ved bakken og noen cm under overflaten, men som ikke er godt nok utviklet til at det utgjør et problem per nå. Det er imidlertid viktig å føge med på utviklingen siden det er meldt lave temperaturer fremover.

Det ble ikke observet snøskred de siste dagene.

Fjellvær

Tirsdag 16. januar 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Storm fra sørøst. -15 °C til -9 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 17. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Liten storm fra sørøst. -17 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Litt snø i grensetraktene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS