Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten fredag 12.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Nysnø og vind danner nysnøflak i høyden. Det kan fremdeles finnes svake lag i snødekket i høyden og i lavlandet kan regn svekke snøen.

Skredfarevurdering

Det ventes at snødekket i lavere strøk har stabilisert seg etter mildværsperioden og det vil være vanskelig å løse ut skred i snøen i lavlandet. Unntaket er der ny nedbør som regn fører til at snøen blir våt og ustabil og en enkelt skikjører lett kan løse ut skred. I fjellet vil nedbør og vind fra sørvest føre til dannelse av nysnøflak, og skred i nysnøen vil være lett å løse ut for en skikjører. Skredene ventes ikke å bli store, maks str 2.

Skredfaren ventes som 2- moderat i høyden der det ligger fokksnø og nysnøflak.


Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 11. januar 2018

I lavere områder består snøoverflaten av smelteriller og gjennomslagsskare. Over mildværsgrensen består overflaten av fersk fokksnø. Fokksnøen er ujevnt fordelt. I indre deler av regionen er det observert at snødekket ikke er gjennomfuktet som følge av mildværet, og i fjellet ligger det fremdeles løs snø tilgjengelig for transport. En observasjon fra Mjønestindan torsdag viser at overflaten er glassert.


Tidligere er det observert både overflaterim og kantkorn i snødekket. Det er usikkert hvordan mildværet har påvirket eventuelle svake lag, en observasjon fra Mjønestindan på torsdag tyder på at "noe" går til brudd under 20. desember skarelaget.

Det er registrert mange våte flakskred og våte løssnøskred i forbindelse med mildværet 9. januar.

Torsdag formiddag viser temperaturmålinger at det er mildt langs kysten og kaldere i indre strøk.

Fjellvær

Torsdag 11. januar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 12. januar 2018

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Varmere luft og byger fra SV. Flest byger på formiddagen. Klarvær om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS