Snøskredvarsel for Salten torsdag 23.03.2017

3
Betydelig
Publisert:

Generelt ustabile forhold. Stedvis kan en enkelt skikjører løse ut skred i områder med ferske nysnøflak. Det er stor variasjon i forholdene pga bygevær.

Skredfarevurdering

Oppdatert torsdag morgen. Generelt ustabile forhold. Snøbyger og vind fra V-NV fører til snøtransport inn i leheng som vender mot S og Ø. Det vil også være sidelastning av renner og heng, så man må følge med hvor det er dannet flak. Mest skredutsatte terrenget finner man fra skoggrensa og oppover. Gamle fokksnøflak fra først i uka som ligger i N-V vendte heng, ansees som relativt stabile, men man kan ikke utelukke at det finnes enkelte ustabile flak over 1000 moh. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket, men det har ikke vært skredaktivitet i disse lagene i det siste. Skredfaren vurderes til 3 betydelig.

Nysnøflak

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Mange bratte heng

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Observatør melder at det blåser og snør kraftig torsdag morgen med 15 cm nysnø i lavlandet. Det er lite snø ved havnivå i ytre strøk, men blir mer snø i høyden og innover landet. Snøoverflata er preget av vind fra S-SØ første del av uka. Snøoverflata varierer fra myk fokksnø, bærende fokksnø til gammel skare og is i fjellet. Stedvis kan du være heldig å finne litt løssnø igjen. Det er rapportert om moderat til kraftig snøfokk i fjellet de siste dagene, men nå er det relativt lite løssnø igjen å flytte på for vind fra S-SØ. De største mengdene fokksnø finnes i N-vendte heng. Observasjoner fra mandag forteller at milde temperaturer er gunstig for stabilisering av fokksnøen. Tidligere ble det observert et godt utviklet lag av kantkorn. Siden det var mildt i regionen forrige uke med plussgrader opp til 600-800 moh har dette laget blitt smelteomvandlet. Det er usikker om kantkornlaget utgjør et problem høyere opp til fjells. Onsdag er det plussgrader opptil 300-400 moh i regionen.
Torsdag ventes V-NV opptil stiv kuling i fjellet. Sludd- og snøbyger. 5-15 mm nedbør.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Observasjoner siste 3 døgn

Rapportert av: Jeanette@SVV (****)

i kommune: BODØ

Skredfarevurdering

3 Betydelig

Vær

Snø 0.0 grader

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet

Rapportert av: drift@svv (**)

i kommune: STEIGEN

Skredfarevurdering

2 Moderat

Rapportert av: SindreH@ObsKorps (***)

i kommune: FAUSKE

Skredfarevurdering

2 Moderat

Vær

Snø 0.6 grader

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet

Snødekke

85 cm snødybde 1 cm nysnø siste døgn

Stabilitetstest

God CTH21@15cmQ2

Skredproblem

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Rapportert av: drift@svv (**)

i kommune: STEIGEN

Skredfarevurdering

2 Moderat

Rapportert av: LeneP@forsvaret (***)

i kommune: FAUSKE

Vær

Ikke nedbør 0.0 grader

Rapportert av: OMH@VOLUNTARY (****)

i kommune: FAUSKE

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Rapportert av: drift@svv (**)

i kommune: STEIGEN

Skredfarevurdering

2 Moderat

Rapportert av: OMH@VOLUNTARY (****)

i kommune: BODØ

Skredfarevurdering

0 Ikke vurdert

Stabilitetstest

God ECTP15@20cmQ3

Rapportert av: Lunde@SHUBodø (Ukjent)

i kommune: FAUSKE

Fritekst

Våt tung nysnø i skogen. Merker at snøen forandrer seg med en gang jeg kommer over tregrensen. Vinden tar også med en gang jeg kommer over skogen. Observerte mye vindfokk over toppene. Tror det legger seg mye snø i nord og vestvendte sider. Observasjon gjort i området hola/jorbrufjell/blåfjell i valnesfjord.

Vær

Ikke nedbør -1.0 grader

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I dalen/fjorden. Beskrivelse: Vindtransport av snø over tregrensen. Observert vindtransportert snø i alle retninger

Rapportert av: kjus@nortind (***)

i kommune: FAUSKE

Fritekst

Det er lite snø i fjellene generelt og mange steder helt avblåst. Løs snø finnes i noen vind beskyttede heng. Tenperaturene er forholdsvis milde og dette teller gunstig for stabilisering av snødekket.

Skredfarevurdering

2 Moderat

Vær

Ikke nedbør -3.0 grader

Snødekke

240 cm snødybde 0 cm nysnø siste døgn

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: I området Valnesfjord/Kistrand er det lite snø tilgjengelig for transport, men sterk vind over 500 moh tar med seg det som er. Vind fra sør.