Snøskredvarsel for Sør-Troms mandag 18.03.2019

3
Betydelig
Publisert:

Et vedvarende svakt lag av kantkorn finnes i snødekket, unngå områder der vinden har dannet fokksnøflak i overflaten.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det er ingen store endringer i skredfaren. Den siste tiden har det dannet seg et vedvarende svakt lag av kantkorn over store områder. Flere steder ligger det harde fokksnøflak over dette laget, men kantkornlaget blir gradvis svakere i kulda og regnes som lett å løse ut. Der snøen er ubunden vil tilstedeværelsen av kantkorn inntil videre ikke være like problematisk, men vær svært oppmerksom på flakdannelse i overflaten. Tregrensen er gjerne et utsatt område. Det er store lokale forskjeller i regionen og skredfaren ventes høyest i områdene som fikk nysnø og vind ifm bygevær tirsdag/onsdag og lørdag.
Snøoverflaten består av harde lag med fokksnø mange steder. I skjermede områder er det løsere snø som er i ferd med å omdanne seg til kantkorn. Flere steder er det også avblåst ned til mildværsskaren fra 23. februar. Lengst nord i regionen kom det nysnø ifm bygeværet tirsdag og onsdag og en del vind. Det rapporteres om svært store lokale forskjeller. I sørlige delen av regionen ble det målt opptil 20 cm nysnø lørdag morgen.
Mellom fokksnøen og skaren har det utviklet seg et lag av kantkornet snø som nå er aktivt. I bratte sørsider er det også kantkorn tilknyttet et tynt solskarelag som ligger gjemt i fokksnøen.
Det ble lørdag ettermiddag observert et forholdsvis stort flakskred med løsneområde ca 400moh i vestvendt terreng under Vardfjellet v/Finnsnes.
Lengre ned i snødekket ligger det en solid såle av smelteformer. I øvre deler av den gamle smeltepakka har det utviklet seg kantkorn, men svakhetene er avlåst av skarelag over.
0 - 2 nedbør mm i døgnet.
Bris fra nord., endring til bris fra nordøst om formiddagen.
-14 °C til -4 °C på 700 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra øst.
-14 °C til -5 °C på 700 moh.
Klarvær.
Mest vind utsatte steder først på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner siste 3 døgn (kartplassert).

Observasjoner siste 3 døgn

Sør-Troms / BERG

Snø

18.03.2019 kl. 18:40

139 moh

Andy Perkins (Ukjent)

Skredaktivitet

18. mar. I løpet av dagen SV. Under 0 moh Spontaneous pinwheels from about 3pm onwards on steep south west facing slopes in full sunshine.

ObsID: 186941

Sør-Troms / LENVIK

Snø

18.03.2019 kl. 16:14

679 moh

emma@nve (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Stabilitetstest

ECTP3@15cmQ1 Dårlig På Nedsnødd nysnøkrystaller her. Kantkorn laget dypere løser ut på 29 slag pga tykt innblåst flak her. Ved skoggrensa var det annerledes. Der var det brudd i kantkornlaget over skarelaget som var mest fremtredende.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Det svake laget bryter lett og glatt (bruddforplantningen skjer lett). Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 200 moh hovedskredproblem er kant over skare. skredproblem 2 kan vurderes til å være det nedføyka nysnølaget. men dette problemet er ikke så utbredt, men noen leheng finner du det. Over skoggrensa har vinden stort sett blåst bort mye av snøen.

Snøprofil

6 lagdelinger observert stopper ved massivt skare-smeltfrys laget. brudd i nedføyka nysnølag ECTP 3@15. Skulle mye til for å løse ut på kantkornlaget som ligger over det massive skarelaget Ved skoggrensa fikk vi derimot lett brudd i kantkornlaget.

Faretegn

Ferske sprekker I nedføyka nysnølag ved skoggrensa. kun 10 cm flak.

ObsID: 186943

Sør-Troms / TORSKEN

Snø

18.03.2019 kl. 16:09

396 moh

Andreas@SVV (*****)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 4 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Andreas@SVV
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 2 av 4 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Andreas@SVV
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 3 av 4 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Andreas@SVV
Bilde Av Faretegn
Bilde 4 av 4 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Andreas@SVV Kommentar:  Sifjordbotn

Skredfarevurdering

Daisybell aksjon Senja 18mars: 10-20 ferske skred observert over senja. Ca Str 3. Flakskred i mindre heng antatt utløst på kantkorn over skare. Antatt pålagring med vind fra SØ siste døgn som skredutløser. Vi fikk løst ut ca 5 størrelse 3 skred og ca 5 størrelse 2 skred. Bla i røyrnesbukta, kaperdalen, Kårvika, Huselvdalen, Skalandtunneln. Ring for mer info!

Faretegn

Ferske skred Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Daisybell aksjon Senja 18mars: 10-20 ferske skred observert over senja. Ca Str 3. Flakskred i mindre heng antatt utløst på kantkorn over skare. Antatt pålagring med vind fra SØ siste døgn som skredutløser.

Skredhendelse

18. mar 16:09 Tørt flakskred 3 - Store Utløst med sprengstoff V-vendt Kantkornet snø over skarelag 50 cm høy og 250 m bred bruddkant Brattheng Kaperskaret tunnel vest

ObsID: 186987

Sør-Troms / LENVIK

Snø

18.03.2019 kl. 16:02

703 moh

hrb@nve.no (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Det øverste kantkornlaget
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 4 Av:  Vær Opphavsrett: 
Bilde Av Skredproblem
Bilde 4 av 4 Av:  Skredproblem Opphavsrett: 

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Det svake laget bryter lett og glatt (bruddforplantningen skjer lett). Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 2500 moh Der hvor profilen ble tatt ligger det så mye fokksnø over at det er vanskelig å få brudd i kantkornene. Måtte brekke ut blokken. Men: lenger ned, i skoggrensen, er kantkornet lett å løse ut! Vi tenker at str 2 skred kanskje er det mest trolige, men: vi har observert skred som ikke er så mange dager gamle som er str3, så str 3 er mulig!

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter lett og glatt (bruddforplantningen skjer lett). Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 2 - Middels ECT 14@25cm Q1 Lavere ned/der det ikke ligger så mye fokksnø over, er laget svært lett å løse ut, men flakene over er så tynt (<5cm) at skredene ikke blir store. Vi vet ikke nok til å si noe om utbredelsen.

Vær

Ikke nedbør Svakt drag av vind. Lett snøfokk langs bakken. Sol og gradvis kaldere. Kaldt i skyggen utover ettermiddagen.

Skredfarevurdering

2 Moderat Kantkornlaget er touchy der hvor det ikke ligger mye fokksnø over. Der hvor denne profilen er tatt var det mye inneblåst fokksnø så det var vanskelig å påvirket kantkornlaget. Isteden var det et lag av nedføyket nysnø som brøt sånn passe lett med glatt brudd. Hvordan utbredelse nysnølaget har er vi litt usikre på etter denne obsturen. Oppsummert: de to skp sett under ett er det lett å løse ut skred i noen bratte heng om blir str 2. Lokalt ustabile forhold. Snødekket tåler lite regn, snø og varme. Kantkornet er lett å påvirke at med med snø og regn mot slutten av uken, så vil det føre til økt syklus av naturlig utløste skred. I morgen tenker vi å se om skredproblemene er mer utbredt enn det vi så i dag. I dag kan det være at vi har vært i et område hvor det ferdes mye folk, og dermed at snøen ikke var helt upåvirket.

Skredaktivitet

SVV har vistnok vært ute med Daisybellen og utløst skred på utsatte veier på senja i dag.

Snøprofil

7 lagdelinger observert Lille blokktest: bryter lett og glatt i nysnøen, glatt, men ikke veldig lett i kantkornet

ObsID: 186928

Sør-Troms / LENVIK

Snø

18.03.2019 kl. 15:51

679 moh

rue@nve (*****)

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 186948

Sør-Troms / BERG

Snø

18.03.2019 kl. 14:53

632 moh

Lukas Heck (Ukjent)

Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 1 av 2 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Lukas Heck
Bilde Av Stabilitetstest
Bilde 2 av 2 Av:  Stabilitetstest Opphavsrett:  Lukas Heck

Skredfarevurdering

Stabilitetstest

ECTP6@13cmQ3 Middels Fokksnø.

Snødekke

250 cm totalt Moderat snøfokk 20 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Vindpakket myk Tørr

ObsID: 186940

Sør-Troms / LENVIK

Snø

18.03.2019 kl. 14:37

418 moh

jostein@nve (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jostein@nve

Snødekke

Vindpakket myk Tørr Vindpakka mjuk her i tregrense

ObsID: 186918

Sør-Troms / D1909(55220) Hinnøy 2015-2020

Snø

18.03.2019 kl. 14:05

moh

drift@svv (**)

Skredfarevurdering

3 Betydelig Betydelig skredfare (vurdert fra veg). Varsom. No . Uforandret skredfare neste døgn.

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 186908

Sør-Troms / LENVIK

Snø

18.03.2019 kl. 13:22

321 moh

hrb@nve.no (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  hrb@nve.no Kommentar:  Vi har foreløpig smågravd litt i snøen. Fortsettelse følger.

Snødekke

Løs nysnø over nysnøflak over kant over 23. febr

Vær

Ikke nedbør 1 °C 1 m/s 30% skyer Nesten vindstille her i skogen.

ObsID: 186902

Sør-Troms / LENVIK

Snø

18.03.2019 kl. 12:02

865 moh

Ragnar@NVE (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Ragnar@NVE Kommentar:  Om det ble løst ut av skavl, har det i allefall bredd seg ut som flakskred siden det er så bredt øverst i bruddkanten.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Ragnar@NVE

Skredaktivitet

17. mar. I løpet av dagen Skavl Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst Få bratte heng. SØ, S, SV Skred trolig løst ut noen av de siste dagene. I går? Ser ut til å ha løsnet øvers ved skavlen. Trolig av skavlen.

ObsID: 186881
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.