Snøskredvarsel for Sør-Troms søndag 13.01.2019

2
Moderat
Publisert:

Vind og nysnø har gitt ustabile forhold i noen bratte heng. Vær varsom i områder med fokksnø som sprekker opp.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind fra V og NV, og snøbyger den siste tiden har lagt opp mye fokksnø i leområder. Fokksnøen fra tidligere i uken vil etterhvert stabiliseres, men snøskredfaren er minkende. Merk at lokale terrengformasjoner og lokale vindeffekter kan ha lagt opp fokksnø i andre himmelretninger enn Ø og SØ. Det vil fremdeles være lett for en skikjører å løse ut skred i den nyeste fokksnøen. Vedvarende svake lag med kantkorn og rim kan fortsatt være til stede over 800 moh i indre strøk.
I høyfjellet er snødekket ujevnt fordelt og det er lagt opp mye fokksnø i leområder. Snøoverflaten er fuktet opp i lavereliggende områder. I grove trekk består snødekket av smelteomvandlet snø ispedd enkelte skarelag med fokksnøflag av ulik tykkelse og hardhet på toppen. Snøfallet lørdag ventes å ha lagt opp noen områder med ustabil fokksnø.
Fredag 4. januar ble overflaterimet fra jula observert langt nede i snødekket i indre deler av regionen, men laget er svært vanskelig å påvirke. Det er tidligere observert kantkorn i bunnen av snødekket, men laget er ikke aktivt. Disse lagene har ikke gitt fra seg åpenbare faretegn, og det er heller ingen ferske observasjoner av de på grunn av dårlig vær i fjellet. Det kan antas at lagene fremdeles er tilstede, men der er vanskelige å påvirke og utbredelsen er usikker.
10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område.
Stiv kuling fra nordvest., endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen.
-12 °C til -4 °C på 1100 moh.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
2 - 6 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra sørvest., endring til bris fra sørøst om ettermiddagen.
-16 °C til -8 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.