Snøskredvarsel for Sør-Troms fredag 16.03.2018

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag

Kantkornet snø over skarelag

Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt. Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Fortsatt generelt rolig vær fører til at fokksnøflakene fortsetter å stabilisere seg. Litt ny nedbør kan lokalt medføre dannelse av ferske fokksnøflak. Enkelte steder kan det finnes vedvarende svakt lag av overflaterim eller kantkorn under fokksnøen og noen steder ligger fokksnøen på hardt skareunderlag.
Det kom 5-10 cm nysnø søndag-mandag i kombinasjon med kraftig vind, som dannet fokksnøflak i leområder. Det gamle snødekket varierer, men er generelt hardt, kompakt og isete i høyden, med områder med fokksnøflak av varierende hardhet i ulike himmelretninger. Oppstikkende partier er mer avblåste. Det finnes litt ubunden snø tilgjengelig i vindbeskyttede partier.
Ferske fokksnøflak dannet sist helg har stedvis lagt seg over glatt skare, spesielt i sørvendte sider, og andre plasser over svakt lag med kantkorn. Det finnes også flere vedvarende svake lag av kantkorn nede i snødekket, men disse er de fleste steder beskyttet av hard overliggende snø og islag.
Onsdag ble en person tatt av lite skred på Senja og begravd til midten. Samme dag mistet en person ei ski i løssnøskred i samme område.
Onsdag ble det observert skytende sprekker og hørt drønn på Senja. Det ble også observert overflaterim over ca.600 moh.
Nedbør
2 - 5 mm i døgnet
Vind
Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen
Temperatur
-21 °C til -6 °C på 1100 moh
Skydekke
Delvis skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
0 mm i døgnet
Vind
Bris fra sørøst
Temperatur
-22 °C til -10 °C på 1100 moh
Skydekke
Delvis skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner siste 3 døgn

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.