Snøskredvarsel for Sør-Troms søndag 14.01.2018

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Noen steder kan fokksnøen ligge over et svakt lag av overflaterim, vær obs der snødekket er tynt.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Flakskred
2 - Små
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Flakskred
3 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det finnes et svakt lag av overflaterim og kantkorn i snødekket. Det vil generelt være vanskelig å løse ut skred i dette laget siden den ligger under skare og fokksnø, men der snødekket er tynt eller ved større tilleggsbelastning som for eksempel en gruppe skikjørere eller en snøskuter, vil det være mulig å løse ut skred på dette laget. Skredene kan bli middels store (Str 3), men mest trolig innenfor str 2 siden det kan hende at det svake laget er tykt og derfor har mindre evne til bruddforplantning. Merk at det dette laget kan være til stede selv om du ikke har klare tegn på det, for eksempel ved at du hører drønn. Fokksnøen fra tidligere i uken ligger under regnskare, ivertfall opp til et visst høyde nivå. Høyt, høyt til fjells kan det fremdeles finnes ustabile flak av ny og gammel fokksnø, men de er generelt vanskelige å påvirke. Skredfaren vurderes til 2-moderat
Mildvær og regn har gitt en glasert snøoverflate med regnskare på toppen og fokksnø under. I lavlandet, opp til 400 moh, er snødekket stort sett stabilt og preget av mildvær. Snøen ligger generelt sett ujevnt fordelt i terrenget.
Tidligere observerte svake lag av overflaterim. Observasjoner fra Harstad torsdag viser at dette laget fremdeles er høyst til stede til snødekket, i alle himmelretninger mellom 400 - 600 moh. Laget med overflaterim ligger under et lokk av regnskare og hard fokksnø, og det er vanskelig å påvirke. Under overflaterimet er det også observert kantkorn. En observasjon fra Kvittind, nordøst i regionen, finner ikke dette laget, så det er tydeligvis lokale variasjoner.
Lørdag ble det observert et skavlbrudd ved Kvittind, nordøst i regionen.
Lørdag morgen var det -4 grader på Kistefjell, 982 moh, mens det er plussgrader ved havnivå. I fjellet er det blitt observert overflaterim.
Nedbør
0 mm i døgnet
Vind
Frisk bris fra sørvest
Temperatur
-4 °C til 2 °C på 1100 moh
Plussgrader
Opp til 500 moh
Skydekke
Delvis skyet
Nullgradergrense er vanskelig å sette. Inversjon kan gi plussgrader høyt til fjells og lavere temperaturer i lavlandet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
0 mm i døgnet
Vind
Frisk bris fra sørøst
Temperatur
-7 °C til -1 °C på 1100 moh
Plussgrader
Opp til 300 moh natt til søndag
Skydekke
Klarvær
Synkende temperatur utover dagen. Kan være et tynt høyt skydekke.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner siste 3 døgn

Rapportert av: madspaatopp@senjaobs (***)

i kommune: LENVIK

Faretegn

Rask temperaturstigningOmråde: På dette stedet. Beskrivelse: Stor temperatur stigning igår

Skredfarevurdering

2 Moderat

Stabilitetstest

GodECTP21@45cmQ2

Bilde fra regobs
Bilde fra regobs

Rapportert av: drift@svv (**)

i kommune:

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

1 Liten

Rapportert av: David@midttroms (***)

i kommune: LENVIK

Snødekke

0 cm snødybde0 cm nysnø siste døgn

Fritekst

Jeg grov en profil på vei opp Kvittind på like over 400 meter. Det svake laget ser ut til å være nedføket nysnø som har fått sintret. Det har et litt svakere lag under seg igjen, og i den lille blokktest er det her bruddet skjer. Ca 50 cm fra topp til brudd. En trenger stor tilleggsbelastning for å få dette bruddet. I tillegg er det ingen utslag på ECT. Var på jakt etter rim, men klarte ikke finne det. Tok en liten profil litt høyere opp i terrenget også, men fant ikke noe der, på ca 600moh. Virker som mildværet har klart å knekket rimlaget,værtfall på akkurat denne lokasjon. Som profilen viser har vi endel sammensmeltede avrundede korn. Vi får nå kuldegrader fremover, så jeg vil sjekke utviklingen kommende dager i disse lagene. Ellers vil jeg også legge til at dette er typisk dag og føre som er rævva!

Vær

Ikke nedbør-2.0 grader

Skredaktivitet

Antall: 
Ett (1)
Størrelse: 
3 - Middels
Type: 
Ikke gitt

Stabilitetstest

GodECTX@0cmIkke spesifisert

Bilde fra regobs
Bilde fra regobs
Bilde fra regobs
Bilde fra regobs
Bilde fra regobs
Bilde fra regobs
Bilde fra regobs
Bilde fra regobs
Bilde fra regobs

Rapportert av: drift@svv (**)

i kommune: BERG

Faretegn

Mye vann i snøenregn på snø

Skredfarevurdering

2 Moderat

Rapportert av: drift@svv (**)

i kommune:

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

1 Liten

Bilde fra regobs
Bilde fra regobs

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.