Snøskredvarsel for Sør-Troms lørdag 09.12.2017

Velg dato

2
Moderat
Publisert:

Generelt stabile forhold men vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes lommer med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Fokksnø

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Unngå ferdsel i skredterreng og i utløpsområder. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind har påvirket snødekket overalt. Vinden fortsetter og skredfaren vil gradvis avta etterhvert som snøoverflaten blir hardere. Bærende flak vil beskytte vedvarende svake lag, men disse kan fortsatt trigges enkelte steder og skredene kan bli relativt store. Skredfaren ventes som 2-moderat.
Kraftig vind de siste to dagene har gitt har gitt hard snøoverflate i store deler av regionen og eksponerte formasjoner er avblåst.
Det finnes et nedsnødd rimlag i snødekket. Det er observert lag med kantkorn under skarelag flere steder i regionen.
Ikke meldt om skredaktivitet siden helgen.
Nedbør
2 - 5 mm i døgnet
Vind
Stiv kuling fra sørøst
Temperatur
-11 °C til -5 °C på 1100 moh
Skydekke
Delvis skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
0 - 2 mm i døgnet
Vind
Liten kuling fra sørøst
Temperatur
-8 °C til -4 °C på 1100 moh
Skydekke
Delvis skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.