Snøskredvarsel for Sør-Troms torsdag 23.03.2017

3
Betydelig
Publisert:

Generelt ustabile forhold. Stedvis kan en enkelt skikjører løse ut skred i områder med ferske nysnøflak. Det er stor variasjon i forholdene pga bygevær.

Skredfarevurdering

Generelt ustabile forhold. Bygevær gir lokale forskjeller på hvor mye nysnø som kommer. Nysnø og vind gir mye snøfokk i fjellet og det vil dannes ustabile nysnøflak i lesider. Flakdannelsen er mest fremtredende i skoggrensa og oppover. Det finnes gamle bærende fokksnøflak i N og V vendte heng, som gradvis stabiliseres. De ansees som relativt stabil, men på enkelte steder med tynt snødekke kan man nok trigge disse ved stor tilleggsbelastning, feks med snøskuter eller en gruppe på tur. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket fra 500 moh og oppover, men få observasjoner hvor potent dette laget er. Skredfaren vurderes til 3-betydelig der det kommer mest snø. I områder som får lite snø vil faregraden være lavere.

Nysnøflak

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Mange bratte heng
Sannsynlig

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
I helga har ytre deler av Senja fått lokalt opp mot 30-40 cm nysnø, ellers er det kommet omkring 15-20 cm i resten av regionen. Det er nå plussgrader opptil ca 400 moh i vest, noe mindre i indre strøk. Første del av uka var preget av vind fra S-Ø og tilhørende snøfokk i fjellet. Det er meldt om enkelte mindre naturlige snøskred i fokksnø som har gått søndag og mandag, grunnet stigende temperatur. Fortsatt milde temperaturer er gunstig for å stabilisere fokksnøen. Fra Harstadområdet meldes det om våt snøoverflate til over 500 moh, som også har fuktet snøen dypere i snødekket. Det er observert et svakt lag av kantkorn i tilknytning til skarelag. Sannsynligvis har dette laget nå blitt blitt fuktig og smelteomvandlet opp til ca 500 moh. Det er få observasjoner fra regionen.
Fra onsdag ettermiddag ventes S-SV bris i fjellet. Om kvelden litt snø eller sludd. 1-3 mm nedbør. Torsdag ventes økning til V-NV opptil sterk kuling i fjellet. Sludd- og snøbyger. 10-20 mm nedbør, mest i nord.
Betydelig
3

Resten av torsdag ventes V-NV stiv kuling i fjellet. Sludd- og snøbyger. 10-15 mm nedbør, mest i nord. Fredag ventes minking til S-SV frisk bris i fjellet. Stort sett oppholdsvær og minusgrader. Perioder med sol. Om kvelden litt sludd og snø. 0-5 mm nedbør.

Generelt ustabile forhold. Bygevær gir lokale forskjeller på hvor mye nysnø som kommer. Det gjør at skredfaren kan oppleves forskjellig innad i regionen. Nysnø og vind gir mye snøfokk i fjellet og det vil dannes ustabile nysnøflak i lesider. Flakdannelsen er mest fremtredende i skoggrensa og oppover. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket fra 500 moh og oppover, men det ligger ofte endel snø dette laget, slik at det skal stor tilleggsbelastning for å trigge skred. Vær oppmerksom på områder med tynt snødekke, her kan man trigge det svake laget lettere. Vedvarende svake lag kan fjernutløses. Skredfaren vurderes til 3-betydelig første del av døgnet. Faregraden synker til 2 - moderat utover dagen.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.