Snøskredvarsel for Sør-Troms onsdag 24.05.2017

1
Liten
Publisert:

Generelt stabile forhold. Men vær varsom i brattheng med vannmettet snø og der det er fokksnøansamlinger i høyden.

Skredfarevurdering

Eventuell fokksnøproblematikk ventes å være begrenset i tillegg til å stabilisere seg raskt med roligere værforhold. Fuktig snødekket ventes også å stabilisere seg pga kjøligere temperaturer på natten og våte flakskred vil være mindre sannsynlig. Våte flakskred og glideskred er forøvrig vanskelig å forutse og anslå omfanget av. Hvis solen titter frem eller varme dagtemperaturer får tid til å jobbe med ferske nysnø, vil det kunne trigges små, våte løssnøskred eller flakskred i bratte fjellsider. Vær obs på at uvanlig mye snø for årstiden kan føre til flere skavlfall. Skredfaren ventes å holde seg på 1 - liten.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt. Se etter områder der vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk.
Etter en periode med varmere temperaturer høyt til fjells har det nå blitt noe kjøligere og kommet litt nysnø i høyden. På toppene har nysnøen lagt seg over skarelag som har blitt dannet etter nattefrost i helgen. I enkelte leheng kan det ha samlet seg nok snø til å utgjøre små fokksnøflak. Det er uvanlig mye snø for årstiden i fjellet, og derfor potensiale for mange store skavler. Opp til ca. 700 moh er snødekket nå gjennomfuktet med lite lagdeling. Over dette kan snødekket være mer finkornet og mere lagdelt, til tross for milde temperaturer den siste tiden. Det forventes også at eventuelle vedvarende svake lag har stabilisert seg de fleste steder som følge av gunstige temperaturgradienter i snødekket. Tirsdag er det stort sett skyet oppholdsvær, nordlig bris og -3 til +7 grader.
Fra tirsdag ettermiddag ventes N bris. Stort sett oppholdsvær og om kvelden lettere skydekke. Plussgrader opptil 200-800 moh, høyest i sør om kvelden. Onsdag ventes skiftende bris i fjellet. Spredte regnbyger, men også litt sol av og til. Plussgrader under ca. 300-700 moh. 0-2 mm nedbør.
Liten
1

Torsdag ventes skiftende bris i fjellet. Fra om ettermiddagen nordlig periodevis liten kuling. Perioder med regn, snø over 200-500 moh. 2-5 mm nedbør. Fra om ettermiddagen litt lettere skydekke.

Våte løssnøskred vil fortsatt vare hovedproblemet. Vind i kombinasjon med nedbør vil legge opp ferske fokksnøflak i lesider, men på grunn av stabil situasjon fra tidligere, lite løssnø tilgjengelig for vindtransport i terrenget og små nedbørmengder ventes problemet vare svært begrenset. Skredfaren vurderes til faregrad 1-liten.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.