Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 07.05.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratt og soleksponert terreng midt på dagen og i bratte leområder med fokksnø i høyfjellet. Enkelte skred kan bli store.

Skredfarevurdering

Roligere vær vil føre til en gradvis stabilisering av siste tidens store nysnømengder. Solinnstråling på dagen kan kortsiktig øke faren for naturlig utløste skred i bratte solsider. Først og fremst noen våte løssnøskred, men også enkelte flakskred kan forekomme. Vær oppmerksom på at enkelte skred kan bli store som følge av dyp soloppvarming og store snømengder fra siste uke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 6. mai 2019

Snøgrensa har krøpet nedover fjellsidene og ligger nå på ca 0-300 moh. Det har siden torsdag vært en kaldere værtype og kommet rundt 1 meter nysnø i fjellet med vind fra N-V. Mange steder under ca 600-700 moh har denne lagt seg på bar bakke. Det finnes noe lagdelinger i den øvre delen av nysnøen. Dypere ned mot det gamle smelteomvandlede snødekket, virker nysnøen å ha stabilisert seg godt. I nordvendt terreng høyt til fjells finnes det eldre lagdelinger i det gamle snødekket.

En antar nå at svakt lag av kantkorn er blitt nøytralisert av varme og smelting.

Mandag gikk det et skiløperutløst str 2 flakskred i solpåvirket snø i bratt sydside på Skarven i Skorgedalen ca 1000 moh.

Det har søndag kommet 4-10 cm nysnø i regionen. Observatør melder mandag morgen fra Skarven i Skorgedalen 900 moh om noen lagdelinger øverst i snødekket, som er lett å påvirke som skiløper. Store snømengder har lagt seg i leformasjoner mot S-Ø.

Fjellvær

Mandag 6. mai 2019

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 7. mai 2019

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest. -8 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS